Criminelen hebben een Amerikaans bedrijf uit Nebraska opgelicht door e-mails te versturen die afkomstig leken te zijn van de CEO van het bedrijf.

Het gedupeerde bedrijf betreft ‘Scoular Company’, een bedrijf dat handelt in grondstoffen. De oplichters verstuurde e-mails naar een medewerker van Scoular Company die toegang had tot de financiën. De e-mails leken afkomstig te zijn van Chuck Elsea, de CEO van het bedrijf. De medewerker heeft middels drie overschrijvingen de 17,2 miljoen dollar naar de 'Shanghai Pudong Development Bank' in China overgemaakt. De oplichters vertelden de medewerker dat de bedragen waren bedoeld voor een geheime overname van een bedrijf uit China. Vanwege uitbreidingsplannen naar China leken deze overschrijvingen voor de medewerker niet verdacht. Daarnaast belde de medewerker het Chinese nummer wat leek te kloppen met de partij die het geld zou moeten ontvangen.

Donderdag was er al een ander groot bedrijf in Amerika gehacked. Hackers hadden ingebroken in de computerbestanden van Anthem, de grootste zorgverzekeraar in de Verenigde Staten. Ze wisten door te dringen tot computers met zo'n 80 miljoen gegevens van klanten en personeelsleden. De hackers gingen aan de haal met persoonlijke gegevens zoals geboortedata, medische gegevens, adressen en burgerservicenummers.

Bron: ANP / Omaha.com (06-02-2015)

Gerelateerd