Mensen die de Belastingdienst niet kent, krijgen geen voorschot op huur- of zorgtoeslag. Ook geeft de Belastingdienst geen voorschotten op toeslagen als een woonadres niet actueel is of als een gemeente aangeeft dat een adres misschien niet klopt.

Met onder meer deze maatregelen wil staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) fraude met toeslagen tegengaan. Dat staat in een brief die hij vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bij een verhoogd risico op fraude keert de Belastingdienst ook geen voorschot meer uit. Deze maatregelen moeten begin volgend jaar ingaan.

Weekers heeft ook nog een aantal maatregelen in de pen die hij eerst wil onderzoeken voordat hij ze invoert. Mogelijk gaat hij het achteraf aanvragen van toeslagen beperken. Bij de kinderopvangtoeslag zit dit er volgend jaar al aan te komen om fraude en oneigenlijk gebruik tegen te gaan.

Nu kijkt de Belastingdienst elk kwartaal achteraf of een aanvrager van een zorgtoeslag wel een zorgverzekering heeft. Weekers gaat bekijken of dit ook van tevoren kan gebeuren. De aanvrager moet dan wel langer wachten op een besluit. Verder wil het kabinet binnen Europa meer informatie en signalen van fraude uit gaan wisselen.

ANP

Gerelateerd