In een nieuwe phishingmail namens MijnOverheid word je gewezen op een nieuw bericht in je berichtenbox. Via een link kun je het bericht bekijken. Gaan er al alarmbellen bij je af? 
 

Op het eerste gezicht ziet de mail er betrouwbaar uit. Het is kort maar krachtig, voorzien van een logo en de leestekens staan op de juiste plek. Toch zijn er wel degelijk kenmerken die wijzen op een valse mail.

Valse mail MijnOverheid Bron: Fraudehelpdesk

Linke linkjes

Als er een bericht voor je klaar staat van een betrouwbare instelling, dan krijg je daar vaak een mail over. In die mail staat, net als in de bovenstaande mail, dat er een nieuw bericht voor je klaarstaat in je inbox. Je wordt dan verzocht om zelf even een kijkje te nemen in de online omgeving van de instantie door in te loggen op jouw account. Juist dat gaat er hier mis.

De criminelen geven wel aan dat er een bericht voor je klaarstaat, maar in plaats van dat je  de instantie zelf moet opzoeken staat er: “Ga naar MijnOverheid om het bericht te bekijken”. ‘MijnOverheid’ is in dit geval klikbaar gemaakt. Belangrijk om te weten: “MijnOverheid stuurt u nooit een link of een QR-code in een e-mail”, meldt de instantie op haar site. Wees hier dus altijd alert op. 

MijnOverheid is persoonlijk 

In het bovenstaande bericht word je aangesproken met ‘Geachte heer/mevrouw’, dit terwijl een betrouwbaar bericht van MijnOverheid altijd persoonlijk aan jou is gericht. 

Onderneem nu actie of anders…

De mail wordt beëindigd met: “Mogelijk moet u naar aanleiding van dit bericht actie ondernemen. Lees het daarom op tijd..” Naast het feit dat de oplichters per ongeluk twee punten achter elkaar hebben gezet, spelen ze ook in op de emotie van de ontvanger

Zo wekken ze de indruk dat er misschien iets heel belangrijks staat in het bericht en dat als je niet direct actie onderneemt, er consequenties aan hangen. Dit staat er natuurlijk alleen om je sneller over te halen om op de link te klikken. 

Lees ook