Ka-ching! Vakantiegeld komt voor veel mensen als geroepen. Met dit financiële extraatje ben je extra interessant voor oplichters. Wordt jouw vakantiegeld bijna gestort? Dit is waar je op moet letten. 
 

Vakantiegeld wordt lang niet door iedereen besteed om er even op uit te gaan. Bij sommige mensen gaat het bedrag linea recta naar de spaar- of beleggingsrekening, anderen betalen hun schulden ermee af en weer anderen gebruiken het voor grote aankopen. Vooral bij de laatste groep ligt fraude op de loer. 

“De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn. Daar willen we graag voor waarschuwen”, vertelt Marco Doeland van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Impulsieve aankopen

Cybercriminelen zijn experts in het misbruiken van menselijke kwetsbaarheden. Financiële meevallers zorgen voor een gelukkig gevoel, maar we gaan daar niet vaak rationeel mee om. “We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven”, zegt Prof. dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University in een artikel van de NVB. Komt het product dat al langer op je verlanglijst staat als aanbieding voorbij? Grote kans dat je daarop ingaat en niet zo kritisch kijkt waar je dit besteld. 

Voorkom aankopen bij malafide webshops

Dat ‘kritisch kijken’ is juist erg belangrijk bij het doen van online aankopen. De politie waarschuwt consumenten namelijk voor een stijging in het aantal valse webshops dat bestelde producten niet levert, maar wel geld int, bericht de Telegraaf. En dat is zonde! Voorkom dat jouw vakantiegeld in de zakken van criminelen belandt en leer malafide webshops herkennen. Zo doe je dat!

Lees ook: