De Fraudehelpdesk heeft vandaag bekendgemaakt dat zich dit jaar ruim vierhonderd gedupeerden van datingfraude hebben gemeld. Met nog vier maanden te gaan is het aantal meldingen van vorig jaar reeds geëvenaard.
De slachtoffers lenen vaak geld bij vrienden of familie om hun vermeende partner geld te kunnen sturen. Er zijn ook gevallen bekend waarbij het studiegeld voor de kinderen er doorheen is gejaagd of dat slachtoffers zelfs een extra hypotheek op het huis hebben genomen. Een sociaal isolement ligt vervolgens op de loer: vaak zijn kinderen, andere familieleden en vrienden boos of teleurgesteld en slachtoffers voelen zich in de steek gelaten.
Naast financiële schade is er ook sprake van emotionele schade voor mensen die te maken krijgen met datingfraude. Ook wanneer zij nog geen geld hebben betaald aan de oplichter voelen zij zich in de maling genomen. Gedupeerden menen immers in een emotionele band met een ander te investeren, maar dit is een illusie. Veel slachtoffers raken daarom in een depressie. Uit een eerder onderzoek onder melders bij de Fraudehelpdesk bleek dat bijna een derde van de slachtoffers langdurig kampte met psychische klachten die het dagelijks leven belemmerden.
Als deze trend zich doorzet, verwacht de Fraudehelpdesk dit jaar ruim zeshonderd meldingen te ontvangen tegenover ruim vierhonderd vorig jaar.
Hoe voorkom ik (online) datingfraude?
In de meeste gevallen ontstaat het contact online, maar niet alle daders leggen via het internet contact met hun slachtoffers: het is natuurlijk ook mogelijk dat deze personen zich op een andere manier in het leven van gedupeerden hebben weten te manoevreren. We hebben een aantal tips op een rij gezet waarmee je online datingfraude kunt voorkomen, maar een aantal tips zijn ook van toepassing als het contact op een andere manier tot stand is gekomen. Wil je weten waar je op moet letten? Volg dan onderstaande button.
In de uitzending van Opgelicht?! van 3 september 2019 stonden we stil bij de veroordeling van een notoire datingfraudeur en spraken we in de studio een gedupeerde die graag ziet dat deze variant van fraude harder wordt aangepakt. Wil je dat item terugzien? Hieronder staat het fragment, hier staat een aanvullende toelichting.
Bron: Fraudehelpdesk