Tegen twee verdachten in een omvangrijke fraudezaak waarbij de Duitse overheid met maar liefst elf miljoen mondkapjes werd opgelicht, werden vandaag forse celstraffen geëist in de rechtbank te Zwolle. De 61-jarige Gerard M. uit Amersfoort en de 52-jarige Eddy B. uit Oldenzaal moeten van het OM 3 en 4 jaar de cel in wegens oplichting en witwassen.
In maart van dit jaar maakte de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen een bedrag van 880.000 euro over voor de mondkapjes, maar deze werden nooit geleverd. De mondkapjes waren bedoeld voor ziekenhuizen en zorgverleners in de deelstaat. Toen de zwendel eind maart aan het licht kwam, stonden er al tien vrachtwagens klaar om de bestelling op te halen in een Amsterdamse loods, zo meldt het AD.
De mannen kwamen op het spoor van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Via de bankrekening kwamen politie en justitie bij de twee verdachten terecht.
Hogere straffen dan normaal wegens coronacrisis
Opvallend is de eis: deze valt namelijk een stuk hoger uit dan in vergelijkbare zaken. 'Vertegenwoordigers van de rechtstaat moeten helder maken dat misbruik van deze coronacrisis niet geaccepteerd en streng gestraft wordt', aldus de officier van justitie.
De banken waren er snel bij en konden een bedrag van 780.000 euro terugboeken. Omdat de bankrekening van het bedrijf van Eddy B. werd gebruikt, eiste de officier van justitie ook een boete van 250.000 euro wegens witwassen tegen het bedrijf van B.
Nepsite, geld werd doorgesluisd naar Nigeria
Om de mondkapjes te verkopen, werd een frauduleuze webshop online gezet waar de gegevens van een onderneming uit Wezep voor werden misbruikt. De Duitse kopers werden met vervalste documenten om de tuin geleid. De ontvangen aanbetaling werd vrijwel direct doorgesluisd naar meerdere rekeningnummers.
Eén van deze rekeningnummers verwees naar Nigeria, waar zich mogelijk een derde verdachte zou bevinden. Ook nam Eddy B. direct 40.000 euro contant op.
De officier van justitie neemt aan dat de oplichters in ieder geval toegang tot de rekening van B. moeten hebben gehad, en om deze reden speelde B. samen met M. een sleutelrol in de zwendel.
Verdachten ontkennen
De advocaat van de verdachten stelde dat de Duitsers naïef waren door direct zo'n grote aanbetaling te doen. Ook voerde de advocaat aan dat uit de verdeling van het geld afdoende zou blijken dat M. - tegen wie de hoogste straf werd geëist - niet de hoofdrolspeler in de zaak was.
Beide verdachten ontkennen alle betrokkenheid.
Bron: AD.nl