Een 23-jarige jongeman uit Amsterdam wist maar liefst achttien bejaarden uit heel Nederland op te lichten door zich voor te doen als medewerker van 'PostNL'. Hij liep tegen de lamp, maar zijn voorarrest werd onder voorwaarden opgeheven en hij ging kort nadat hij op vrije voeten werd gesteld opnieuw in de fout. Reden voor het OM om een forse celstraf te eisen.

De werkwijze van de oplichter was altijd hetzelfde, meldt het AD. Zijn slachtoffers kregen een telefoontje van iemand die zich voordeed als medewerker van PostNL. Deze persoon gaf aan dat er een pakket op het depot lag dat pas kon worden afgeleverd als er een bedrag van één euro werd voldaan voor de bezorgkosten. Gingen de slachtoffers akkoord, dan verscheen er enige tijd later iemand aan de deur met een pakketje.

Deze zogenaamde verzendkosten konden ter plekke worden voldaan. De nepbezorger liet op zijn telefoon een betaalpagina zien met het logo van PostNL. De oplichter keek mee toen de slachtoffers de pincode intoetsten en voerde vervolgens een wisseltruc uit met de pinpas: slachtoffers kregen namelijk een andere pinpas terug. Uiteraard was het al te laat op het moment dat ze dit doorkregen: op dat moment waren de bankrekeningen al leeggehaald.

Op heterdaad betrapt, maar na voorwaardelijke invrijheidsstelling opnieuw in de fout

De nepbezorger liep op 24 april tegen de lamp toen hij zijn slag probeerde te slaan bij een oudere dame uit Zoetermeer. Zij vertrouwde het niet en belde meteen haar dochter. De dochter schakelde meteen de politie in, en met succes: hij werd op heterdaad betrapt en werd gelijk in de boeien geslagen.

In zijn onderbroek ontdekte de politie meerdere gestolen pinpassen: drie andere inwoners van Zoetermeer waren kort daarvoor al door dezelfde man opgelicht.

De oplichter kwam op 6 mei vrij in afwachting van het onderzoek nadat zijn voorarrest onder voorwaarden was opgeheven. Helaas bleek de nepbezorger nogal hardleers en heeft het korte verblijf in de cel weinig indruk gemaakt, want op 19 mei werd hij in Den Helder gearresteerd bij een nieuwe poging tot oplichting.

Eis: 36 maanden cel

Als het aan het OM ligt, mag de man zijn zonden een flinke poos overdenken tussen vier muren. De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan achttien oplichtingen en twee pogingen daartoe. De man wist bovendien zeker twaalf keer te pinnen met een gestolen bankpas. Om die reden is er door het OM 36 maanden celstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk.

De uitspraak is op donderdag 5 november.

Lees ook

Bron: AD

Foto ter illustratie