In de mailbox van valse-email@avrotros.nl ontvangt Opgelicht?! dagelijks tientallen valse e-mails. Hierdoor kunnen goed blijven waarschuwen voor verschillende soorten nepmails. Onlangs ontvingen we e-mails die op het eerste gezicht vals leken te zijn, maar bij nader onderzoek toch afkomstig bleken te zijn van een officiële afzender.

Om zo goed mogelijk te blijven waarschuwen voor valse e-mails, is het ook belangrijk te weten hoe een echte e-mail eruit ziet.

E-mail IKEA

Een van de echte e-mails die door velen als vals werd bestempeld, is afkomstig van IKEA. In de e-mail staat vermeld dat het privacybeleid van de woongigant is vernieuwd. Er wordt in het bericht gevraagd om je gegevens te controleren. Je kunt zien dat deze e-mail echt is aan het e-mailadres van de afzender. Dit adres is van IKEA. Daarnaast stuurt het bericht je door naar een website die geen valse URL (in de adresbalk) bevat.

Hulp bij valse e-mails

Veel banken en bedrijven zoals ABN AMRO en IKEA wijden op hun website een pagina aan het herkennen van valse e-mails. Ook overheidsinstanties zoals het CJIB proberen bezoekers van de website zo goed mogelijk te informeren over de kenmerken van deze mails. Heb jij je e-mail doorgestuurd naar Opgelicht?! en heb jij het mailtje nog niet op de website voorbij zien komen? Probeer dan ook eens op de website van het bedrijf of de instantie te zoeken. Hier kun je vaak veel informatie vinden over bijvoorbeeld de officiële e-mailadressen en de URL's.

Tips herkennen valse e-mail

Wil je meer tips over hoe je valse e-mails van echte e-mails kunt onderscheiden? Lees dan ons artikel waar antwoord wordt gegeven op de vraag 'Welke soorten valse e-mails zijn er en hoe herken ik deze?'.

Gerelateerd