Momenteel hebben online criminelen het gemunt op de Nederlandse cryptocurrency exchange Bitvavo. Voorkom dat jouw gegevens worden gestolen en actualiseer niets. 

De criminelen hebben erg hun best gedaan om een vals gevoel van urgentie te creëren. Zo is het onderwerp van de mail ‘Werk op tijd bij!’ en bestaat de mail volledig uit zinnen die de indruk wekken dat je per direct je gegevens moet actualiseren. Doe je dit niet? Dan heeft dit ‘gevolgen’ voor jouw account. Benadrukken wat je kunt kwijtraken is een veelgebruikte tactiek van online oplichters. Het advies van Bitvavo luidt dan ook: “Wanneer je een bericht ziet dat oproept tot onmiddellijke actie, neem dan juist even de tijd.” 

Valse mail Bitvavo

Via pushberichten de hoogte blijven van recente phishingberichten? Download onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store). 

‘Klik niet zomaar op een link’

In het bericht kun je klikken op het woord ‘Actualiseren’, maar doe dit niet. Het kan gebeuren dat je naar een valse website wordt geleid. De officiële website van Bitvavo is te herkennen aan het webadres dat eindigt op ‘bitvavo.com’ en het slotje dat linksboven in de adresbalk staat. Dit slotje betekent dat je als gebruiker op een beveiligde website zit. 

Verder raadt het bedrijf aan om het webadres van Bitvavo handmatig in te voeren in je webbrowser in plaats van via een link naar de website te gaan. 

Legitieme Bitvavo mail

Zo herken je een officiële mail namens Bitvavo:

  • Bitvavo verstuurt alleen mails vanaf een mailadres dat eindigt op '@bitvavo.com', '@info.bitvavo.com' en '@news.bitvavo.com'.
  • Elke mail van Bitvavo bevat een anti-phishing code. 
  • Het crypto-bedrijf zal nooit naar je gegevens of specifieke accountgegevens vragen. 

Op de phishing-link geklikt, wat nu?

Bitvavo raadt aan om jouw Bitvavo-account zo goed mogelijk te beveiligen. Dit kun je doen door je wachtwoord te wijzigen in een sterk wachtwoord en door tweefactorauthenticatie in te stellen. Zorg ook dat jouw mailaccount, dat gekoppeld is aan jouw Bitvavo-account, goed beveiligd is. 

Lees ook