Een e-mail gekregen dat je een nieuwe, beter beveiligde betaalpas kosteloos van 'Rabobank' kunt ontvangen? Het klinkt allemaal heel positief, maar in werkelijkheid zijn het criminelen die je een phishingmail sturen uit naam van de bank.

De nieuwe bankpas zou beter beveiligd zijn tegen frauduleuze praktijken en voldoet aan de Europese veiligheidsvoorschriften betreft bankzaken, zo schrijven de fraudeurs in de valse e-mail. Daarom zou het zogenaamd noodzakelijk zijn om zo snel mogelijk een nieuwe pas aan te vragen. Voor 27 november zou je volgens criminelen de pas gratis kunnen ontvangen.

Vormgeving

Via een link in het bericht kom je terecht op een valse website. De vormgeving is dezelfde als die van de Rabobank. Er wordt op de site gevraagd om je rekeningnummer en pasnummer in te vullen. Hierna dien je op 'Kleurcode ophalen' te klikken. Vervolgens moet je je bankpas in de Rabo Scanner plaatsen om in te loggen. Doe dit niet! Oplichters kunnen na het inloggen op je bankrekening komen en deze leeghalen.

Phishing

Rabobank heeft op haar website verschillende valse e-mails uit naam van de bank staan. Wil je meer weten over phishingmails? Lees ons dossier over phishing.

Gerelateerd