Coolblue zou een wedstrijd hebben gehouden met als prijs een consumentenproduct voor maar twee euro. Jij zou de gelukkige winnaar zijn en 175 euro hebben gewonnen.  

Volgens Coolblue kun je een phishingmail herkennen aan ‘links waar je op moet klikken om je korting of cadeaukaart te claimen’, meldt het e-commercebedrijf op zijn website. Dit is ook het geval in onderstaand bericht. De mail is afkomstig van ‘contact@leafflip.com’. Dit lijkt allesbehalve op een betrouwbaar mailadres van Coolblue. 

Valse mail Coolblue

Tegoed van 175 euro 

Gratis en voor niets een tegoed winnen van 175 euro klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Cybercriminelen proberen je hiermee hun val in te lokken. Gelukkig is er iets anders dat gratis én betrouwbaar is, namelijk: onze Opgelicht?!-app. Zo blijf je via pushmeldingen op de hoogte van dit soort phishingpogingen ( voor Android en iOS). 

Vermijd de oranje knop

Om te kunnen kiezen uit de producten van deze maand moet je op een malafide link klikken. De link leidt naar de website ‘leafflip.com’. Dit moet natuurlijk de website van Coolblue zijn.

Controleer zelf waar een link naartoe leidt door de link ingedrukt te houden op je telefoon en op je desktop door met de cursor op de link te gaan staan. Zorg dat je niet klikt. In beeld verschijnt de volledige link.

Gegevens achtergelaten via de link?

Coolblue adviseert:

  • Wijzig meteen het wachtwoord van je Coolblue-account. Doe dit ook voor andere websites waar je dit wachtwoord hebt gebruikt. 
  • Geld overgeschreven? Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij.
  • Doe een virusscan op het apparaat waarop je de mail hebt geopend. 

Lees ook