Je moet even scherp zijn als er een collectant voor een goed doel bij je aanbelt of je op straat benadert. Niet elke collectant is namelijk even betrouwbaar en het gedoneerde geld blijkt niet altijd het goede doel te bereiken. Het advies is om sowieso geen goederen zoals kaarten en kalenders te kopen aan de deur, stellen de Fraudehelpdesk en CBF (de toezichthouder voor goede doelen).

Opgelicht?! berichtte eerder dit jaar nog over twee oplichters die zo'n 200.000 euro aan gedoneerd geld in hun eigen zak hadden gestoken, terwijl dit geld zogenaamd naar zieke kinderen zou gaan. Het is geen verkeerde gedachte om goed te willen doen door geld te doneren, en er zijn ook een heleboel legitieme organisaties waar je dit met met een gerust hart kunt doen. Je moet dan wel even goed opletten.

Let op keurmerk

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft 630 organisaties getoetst en goedgekeurd als betrouwbaar goed doel. Aan deze organisaties kun je met een gerust hart doneren. Je kunt deze organisaties herkennen aan het logo van het 'Erkend Goed Doel'-keurmerk (zie afbeelding). Ook kun je de organisatie opzoeken in het register van het CBF.

Keurmerk van CBF.

Als een goed doel geen keurmerk heeft, hoeft het niet gelijk een malafide organisatie te zijn. Vaak dragen lokale initiatieven en kleinere projecten het keurmerk niet. Zoek dan het goede doel op voor je besluit te doneren. 'Let op een duidelijke beschrijving waaraan het geld wordt uitgegeven en op verantwoording achteraf door bijvoorbeeld een jaarverslag en jaarrekening', zegt het CBF. 

Vraag naar legitimatiebewijs of collectevergunning

Collectanten van Erkende Goede Doelen gaan nooit op pad zonder een legitimatiebewijs. Vraag hiernaar als iemand je benadert om te doneren of iets te kopen. 

Collectanten moeten in de meeste gemeenten ook een collectevergunning bij zich hebben. Je kunt naar deze vergunning vragen. Als die niet wordt gegeven (om wat voor reden dan ook), moet je het niet vertrouwen. 

Koop geen kaarten en kalenders

Het CBF adviseert om sowieso geen kaarten, kalenders of andere producten te kopen van een collectant. 'Voor de verkoop van goederen aan de deur voor het goede doel is ook een collectevergunning nodig. Het komt vaak voor dat er geen vergunning is aangevraagd', zegt het CBF. 

Je kunt het bij het CBF melden als je een klacht of vraag hebt over een bepaald goed doel. 

Lees meer: Waar moet ik op letten bij collectes voor 'goede doelen'?

Bron: CBF / Fraudehelpdesk