Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Waar moet ik op letten bij collectes voor 'goede doelen'?

  Waar moet ik op letten bij collectes voor 'goede doelen'?

  Opgelicht?! waarschuwt vaak voor nepcollectanten, waarbij babbeldieven met een collectebus langs de deuren gaan om zoveel mogelijk geld los te peuteren bij nietsvermoedende donateurs. Grijp jij meteen naar je portemonnee als er een collectant voor de deur staat, of niet? Hoe herken je een collectant? Opgelicht?! zocht het uit, zodat jouw donatie daadwerkelijk bij het goede doel eindigt waar je je geld aan wil schenken.

  Je kunt kijken of het goede doel een erkenning heeft van het CBF. Dit kun je herkennen aan het 'Erkend Goed Doel'-logo.

  Legitimatiebewijs

  Een echte collectant heeft altijd een legitimatiebewijs bij zich. Het uiterlijk van de identiteitsbewijzen verschilt per goed doel, maar onderstaande gegevens staan er in ieder geval altijd op:

  • De naam van de collectant;
  • Adresgegevens van de collectant;
  • Het logo van het goede doel;
  • De datum van de collecteweek;
  • Het logo van het CBF;
  • De looproute van de collectant;
  • Met wie de collectant contact op moet nemen bij geconstateerde onregelmatigheden tijdens de collecte.

  Collectevergunning

  In de meeste gemeenten is een collectevergunning verplicht. De naam zegt het eigenlijk al: als je een collecte wil houden om geld in te zamelen voor een goed doel, heb je een vergunning nodig. De collectant moet hiervan een kopie kunnen laten zien.

  Collectebus

  Tijdens de collecteweek is een collectant te herkennen aan het dragen van een collectebus waarin de gift aan het goede doel gedaan kan worden. Deze collectebus dient te worden afgesloten met een eenmalig te gebruiken bussluiting. Deze sluiting is voorzien van een kenmerk van het goede doel waarvoor de collectant op pad is.

  Collecterooster

  Er zijn twee websites waar je kan controleren of er daadwerkelijk gecollecteerd wordt in jouw gemeente.

  Een landelijk collecterooster kun je hier vinden.

  Wil je liever het collecterooster van alleen jouw gemeente bekijken? Die kan je hier vinden door jouw gemeente in te vullen.

  Geen vast telefoonnummer

  Een andere tip is: let op het telefoonnummer wat op een folder of ander materiaal van het goede doel staat. Volgens het CBF moet hier een naam en een vast telefoonnummer staan. Je kunt beter geen geld geven als er alleen een 06-nummer staat. 

  Bron: Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF)

 • Ook interessant