Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Duo steekt twee ton aan opbrengst verkoop kalenders voor zieke kinderen in eigen zak

  Duo steekt twee ton aan opbrengst verkoop kalenders voor zieke kinderen in eigen zak

  Twee mannen van 33 en 42 jaar afkomstig uit het Zuid-Hollandse Hendrik-Ido-Ambacht en Rotterdam zijn door de FIOD gearresteerd op verdenking van oplichting en belastingfraude. Het duo verkocht kalenders waarvan de opbrengst naar zieke kinderen zou gaan, maar een deel van de opbrengst - naar schatting zeker € 200.000 - werd in eigen zak gestoken.

  Aanleiding voor het onderzoek was een aangifte van fraude. Het Centraal Bureau Fondsen (CBF) deed aangifte bij het Openbaar Ministerie nadat meerdere mensen het CBF naar de desbetreffende stichtingen hadden gevraagd. Een zogeheten CBF-Keur of -Certificaat geeft aan of een goed doel als zodanig is erkend. In gemeenten waar een vergunning voor collecteren verplicht is, kunnen inwoners de gemeentewebsite raadplegen.

  Volgens de FIOD behelst de constructie van de twee verdachten het organiseren van de deur-tot-deurverkoop van kalenders voor zieke kinderen. Verkopers waren uitgerust met een pasje én een flyer van het goede doel.

  Geen omzetbelasting, werknemers niet op de loonlijst

  De FIOD weet na onderzoek te vertellen dat het tweetal jaarlijks voor circa 600.000 euro aan kalenders verkocht. De verdachten betaalden geen omzetbelasting en bovendien stonden niet alle werknemers daadwerkelijk op de loonlijst. De opbrengst werd deels uitgegeven aan zakelijke doeleinden, maar een bedrag van naar schatting 200.000 euro is in de zakken van de verdachten verdwenen. 

  Beslag op dure auto's, horloges en sieraden

  Er zijn huiszoekingen verricht bij bedrijven in Rotterdam en Rijswijk, maar ook de woningen van beide verdachten zijn doorzocht. De FIOD heeft beslag gelegd op een Audi, een Mercedes, contant geld, sieraden en horloges. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat de stichtingen hun praktijken voortzetten, wil de FIOD geen namen noemen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

  Bron: ANP / Rijnmond.nl

 • Ook interessant