Het kabinet moet meer doen tegen fraude met toeslagen zoals de zogenoemde 'Bulgarenfraude'. De regeringspartijen VVD en PvdA zeggen dat in aanloop naar een debat met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Weekers kwam vorig jaar mei ernstig in de politieke problemen door de grootschalige fraude door Bulgaren. Woensdag zal de PvdA de VVD-staatssecretaris achter de broek zitten. "De wet is aangescherpt maar die moet ook worden uitgevoerd. Er zijn meer dan 800 boetes opgelegd, maar ze moeten ook worden geïnd. Weekers moet alles op alles zetten. Fraude móet worden aangepakt'', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt dat er rond de gemeentelijke basisadministratie (een verantwoordelijkheid van PvdA-minister Plasterk) duidelijk meer moet gebeuren. Gemeenten moeten bij de fiscus aan de bel trekken als er 50 mensen op één adres staan ingeschreven. Gemeenten, fiscus en de gemeentelijke basisadministratie moeten alerter zijn, zegt Neppérus. "Het kabinet is goed bezig, maar het kan nog een stapje verder. Maar er is jaren te weinig gebeurd.''

De VVD is overigens in algemene zin zeer kritisch over het systeem van toelagen. Dat 70 procent van de huishoudens in Nederland een toelage krijgt, is voor Neppérus bijna niet te bevatten. Wat haar betreft wordt er een einde gemaakt aan het rondpompen van geld. Ze pleit er ook voor dat het kabinet binnen de EU maar ook specifiek met landen als Bulgarije en Roemenië beter samenwerkt om fraude aan te pakken.

Maandag bleek dat er sinds de ontdekking van de Bulgarenfraude vorig voorjaar ruim 805 boetes zijn opgelegd. Maar van 493 Bulgaren was geen adres bekend. 17 brieven kwamen onbestelbaar retour. Het bezwaar tegen 32 boetes is toegewezen. Van de overige 263 boetes zijn er pas 55 geïnd.

Bron: ANP

Gerelateerd