Om 'onnodige complicaties met je bankzaken' te voorkomen, moet je een nieuwe pas aanvragen. Per sms volgen instructies om te verzekeren dat de rechtmatige pashouder de aanvraag doet. Veilig? Niets is minder waar.

Het betreft namelijk een valse mail, en meer specifiek een mail waar we talloze meldingen van ontvingen. 

De melding over het sms-bericht 'om er zeker van te zijn dat de rechtmatige rekeninghouder de vervanging aanvraagt' is opvallend. De oplichters proberen jouw vertrouwen te winnen door zelf over een soort tweestapsverificatie te beginnen, maar als je op de instructies van het sms-bericht in gaat, ben je binnen de kortste keren alleen maar verder van huis.

We namen eerder deze week voor de aardigheid een vergelijkbare procedure door met de achterliggende gedachte 'als Opgelicht?! het eens uitzoekt, weet jij ook zonder het invoeren van je persoonlijke gegevens precies hoe ze te werk gaan'. Een sms-bericht dat naar een wegwerpmobieltje werd gestuurd, bevatte instructies om de pas naar een troosteloze portiekflat te sturen. We willen uiteraard voorkomen dat jou hetzelfde overkomt, dus gooi deze mail gerust weg en log zeker niet in.