Wie snel de belastingaangifte over 2021 invulde, kan zich langzaamaan verheugen op de teruggave. En daar spelen oplichters handig op in; zij sturen een valse mail uit naam van Rijksoverheid dat de betaling klaarstaat.

In de mail staat dat de aanslag zelfs al uitbetaald is, maar de betaling werd geweigerd. De betaling kan niet opnieuw worden aangeboden, totdat jij het rekeningnummer opnieuw hebt ingevoerd. Met de meegestuurde link zijn oplichters echter uit op de inloggegevens van de bank. 

Tekst van de valse mail over de belastingteruggave

Geachte heer en/of mevrouw,

Wij hebben op 2 mei 2022 uw aanslag bedrag naar u uitbetaald. Tot onze spijt krijgen wij de terugkoppeling dat de betaling is geweigerd. Wegens de nieuwe privacy wetgeving krijgen wij geen reden te zien.

Wij kunnen op dit moment de betaling niet opnieuw aanbieden omdat wij bij fout meldingen standaard het foutieve IBAN-nummer uit ons systeem verwijderen.

Om de betaling opnieuw aan u aan te kunnen bieden dient u het juiste IBAN-nummer aan ons door te geven.

Dit kunt u via hier doen (LINK). Zodra wij dit hebben ontvangen en gevalideerd of de ten naam stelling in orde is. Zullen wij het bedrag naar u overmaken.

Bij de validatie is een gezamelijke rekening toe gestaan. Indien u dit niet tijdig in orde brengt, zullen wij de betaling op 'hold' zetten. U zult dan opnieuw uw belasting aangifte moeten doen. Wij zullen hem opnieuw bekijken en berekenen.

Wij hopen u voldoende te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Rijksoverheid | Belastingdienst

De ervaring leert dat in mei en juni dit soort mails veelvuldig wordt verstuurd. De links waarmee de oplichters mensen naar hun eigen inlogomgeving lokken worden meestal binnen enkele dagen afgesloten, waarna hetzelfde wordt geprobeerd met een nieuwe mail. 

Het moge duidelijk zijn dat de Belastingdienst niet op deze manier de teruggave uitkeert. De afzender van deze valse mail is 'Rijksoverheid', met e-mailadres rijksoverheid.nl@web-omgeving.online. De werkelijke berichtgeving komt van noreply@mijn.overheid.nl. Ook vraagt de fiscus nooit naar privégegevens via de email.

Hoe krijg je bericht van de Belastingdienst? 

De Belastingdienst houdt je op meerdere manieren op de hoogte van je aangifte:

  • In Mijn Belastingdienst
  • In je Berichtenbox op MijnOverheid: je krijgt een e-mail zodra er post is over je aangifte. Als je nog geen account hebt, dien je die te activeren.
  • Per post: de blauwe envelop valt een paar dagen later op de mat.

Lees ook: