Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Teruggave van de Belastingdienst via een mail van DigiD? Ook dat is phishing

  Teruggave van de Belastingdienst via een mail van DigiD? Ook dat is phishing

  Het is weer eens raak: mails van 'DigiD' met de belofte van een forse belastingteruggave. De truc is niet zozeer nieuw, maar dit keer wél goed uitgevoerd: zowel de valse mail als de nagemaakte website van de 'Belastingdienst' zien er op het eerste gezicht overtuigend uit. Zo hopen oplichters in dit geval klanten van maar liefst zeven verschillende banken te bestelen.

  Een bedrag van € 1.133,98. Dat is wat de 'Belastingdienst' je in het vooruitzicht stelt: een leuke meevaller. De mail lijkt bovendien afkomstig te zijn van het mailadres [email protected] en heeft als onderwerpregel 'Controle omtrent uw aangifte'.

  Ook de logo's van de Rijksoverheid, DigiD, iDEAL en de Belastingdienst zijn goed geleend, en opmaaktechnisch valt er op zowel de mail als op de valse website weinig af te dingen.

  Dit is de tekst uit de valse mail:

  Valse mail namens 'DigiD' over een belastingteruggave

  Geachte heer/mevrouw,

   

  U komt in aanmerking voor een belastingteruggave betreft het jaar 2020. Wij hebben voor onszelf een berekening gemaakt. Er kan nog altijd bezwaar worden gemaakt.

   

  Het bedrag dat u van de belasting terug krijgt is circa € 937,17. Dit bedrag maken wij zo snel mogelijk naar u over.

   

  Te ontvangen

   

  Bedrag van de teruggave € 937,17

  BTW (21%) € 196,81

  TotaaI te ontvangen € 1.133,98

   

  Mijn teruggave innen

   

  Voor het innen van uw belasting teruggave verwachten wij dat de naam van de rekeninghouder overeenkomen met de naam waarop de desbetreffende teruggave op geregistreerd staat

   

   

  Met vriendelijke groet,

  MijnOverheid

  Wat valt er zoal op aan deze valse mail?

  De oplettende lezer ziet het al: op het vlak van spelling en zinsbouw vallen er de nodige eigenaardigheden te constateren. Zo is 'belastingteruggave' één woord, zo staat er 'de naam waarop [...] op geregistreerd staat' en zo wordt er gesproken over het innen van een belastingteruggave, terwijl deze juist wordt uitgekeerd.

  Ook de gebruikelijke aanhef 'Geachte heer/mevrouw' is evenmin conform de werkwijze van de échte Belastingdienst. Bovendien worden dergelijke zaken helemaal niet per mail afgehandeld, maar per post.

  Daarnaast is er natuurlijk geen sprake van 21% btw over een belastingaanslag, of je dat nu moet betalen of dat je het bedrag terugkrijgt. Tot slot rondt de Belastingdienst altijd af op ronde bedragen.

  Wat willen de oplichters van je?

  Klanten van de volgende zeven banken moeten even extra opletten, want zij zijn doelwit van deze oplichters:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • ING
  • Rabobank
  • RegioBank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank

  Je moet zogenaamd even je rekening verifiëren, maar als je daar inloggegevens invoert, laat het vervolg zich ongetwijfeld raden. Tipje van de sluier: het kost je veel geld. Reden genoeg om dit soort mails links te laten liggen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant