Google–gebruikers wees gewaarschuwd voor deze valse mail over je Google Cloud opslag

Phishingmail namens Google
Phishingmail namens Google

Online oplichters doen zich voor als Google en sturen je een phishingmails waarin staat dat je Google-account of cloudopslag is geblokkeerd. Je dient deze direct te activeren.  

Cybercriminelen sturen je uit naam van Google een ‘urgent bericht’ waarin staat dat je Google-account is geblokkeerd. Zonder een actief opslagplan zou je volgens deze Google-phishingmail het risico lopen dat je foto’s, video’s en documenten definitief worden verwijderd, proberen de oplichters je wijs te maken. 

Om de druk verder op te voeren, staat onderaan de phishingmail dat het om een ‘laatste waarschuwing’ gaat. Als je het opslagplan niet dezelfde dag activeert, zouden je bestanden onherroepelijk worden verwijderd.

Er zijn verschillende versies van deze frauduleuze Google-mail in omloop, maar de boodschap is steeds vergelijkbaar. Zo wordt in een andere variant beweerd dat de betaalmethode van je Gmail-account niet meer geldig is en de Google-services daarom zijn opgeschort. 

Zo herken je de valse Google-mail

In sommige versies van de phishingmail wordt het logo van Google Cloud misbruikt om het bericht betrouwbaar te laten lijken. Kijk daarom niet alleen naar het logo of de vormgeving, maar controleer ook het mailadres van de afzender en de links in het bericht.

Hoewel in een van de mails staat dat het bericht afkomstig is van ‘Cloud Storage’, is het afzenderadres bijvoorbeeld ‘[email protected]’. Dit is geen legitiem mailadres van Google. Ook leiden de links in het bericht niet naar officiële websites van Google.

Deadlines in de Google-phishingmails

Oplichters gebruiken verschillende deadlines om je onder druk te zetten. In de ene phishingmail staat bijvoorbeeld een andere uiterste datum dan in de andere. Door deze data regelmatig aan te passen, proberen cybercriminelen hun valse berichten actueel en geloofwaardig te laten lijken. Laat je dus niet opjagen door zo'n deadline. 

Klik bovendien op geen enkele verdachte link en vul geen persoonlijke, financiële of inloggegevens in. Twijfel je over je Google-account of cloudopslag? Ga dan zelf naar de officiële website of app van Google in plaats van via een link in de mail.

Heb je toch op de link geklikt?

Deze stappen kun je ondernemen:

  • Heb je gerichte vragen of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de Fraudehelpdesk.

  • Voer een virusscan uit in verband met mogelijke malware.

  • Verander je wachtwoorden als je deze hebt gedeeld en schakel gelijk je tweestapsverificatie in.

  • Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij indien je je financiële informatie hebt gedeeld of geld hebt overgemaakt.

  • Schaam je niet, want het kan iedereen overkomen. 

Meer alerts.

Download de app

En blijf op de hoogte van de meest actuele alerts!