Tijdens een politieonderzoek naar cybercriminaliteit is een crypto dataset in beslag genomen waarin jouw mailadres zogenaamd is aangetroffen. Trap niet in dit valse bericht.
Oplichters maken je namens de politie wijs dat jouw gegevens mogelijk zijn misbruikt door cybercriminelen. Om verdere schade te voorkomen en je digitale veiligheid te waarborgen, vraagt de politie zogenaamd om je wallet adres te controleren. De politie laat op hun website weten: “Krijgt u e-mail uit naam van de politie om datasets te controleren? Dat is oplichting. Klik niet op de link en verwijder de e-mail.”
Zo herken je een betrouwbaar bericht van de politie
- De politie laat weten geen mails met links te versturen. Dit is vaak wel het geval bij phishingberichten.
- Als de politie oproept om jouw gegevens te controleren, dan wordt altijd verwezen naar ‘Politie.nl/checkjehack’ via 'kijk op de website van de politie'. Je moet het webadres dan zelf intypen in je browser.
Jouw wallet adres gecheckt via de link?
- Neem direct contact op met je bank als je jouw betaalgegevens hebt achtergelaten of geld hebt overgemaakt.
- Inloggegevens ingevoerd? Verander het wachtwoord van belangrijke accounts en stel tweestapsverificatie in.
- Als je alleen op de link hebt geklikt is er niet direct iets aan de hand. Als je het niet helemaal vertrouwt kun je jouw apparaat laten controleren op schadelijke software.
- Voorkom dat je in de toekomst op een valse link klikt en blijf via de gratis Opgelicht?!-app op de hoogte van actuele valse berichten (voor Android en iOS).