Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wachtwoorden verleden tijd? De voordelen van passkeys.

    Wachtwoorden verleden tijd? De voordelen van passkeys.

    In veel artikelen van Opgelicht?! spelen wachtwoorden een rol. Niet gek, want écht handig zijn wachtwoorden niet. Dikwijls worden ze gestolen, lekken ze uit of worden ze simpelweg vergeten. Wachtwoorden vormen daardoor een van de grootste zwakke punten in digitale veiligheid. Maar er is goed nieuws: de opvolger van het wachtwoord is veiliger en moeilijker te stelen. Vaarwel wachtwoord, hallo passkey!

    Biologische kermerken

    Deze op biometrie gebaseerde inlogtechnologie maakt gebruik van je eigen biologische kenmerken, zoals een gezichtsscan of vingerafdruk, om toegang te krijgen tot accounts. Steeds meer diensten ondersteunen de passkey, waaronder grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft.

    1Password omarmt de passkey

    Ook de populaire app voor wachtwoordbeheer, 1Password, zal binnenkort passkeys ondersteunen. Vanaf 6 juni dit jaar kunnen gebruikers met een 1Password-account passkeys opslaan en synchroniseren tussen apparaten en platforms. Deze nieuwe functie maakt het beheren van wachtwoorden veiliger en gemakkelijker.

    Hoe werkt het?

    Passkeys vervangen de traditionele wachtwoorden door biometrische authenticatie. Met een scan van je gezicht of vingerafdruk op je vertrouwde apparaat krijg je toegang tot je accounts. Het grote voordeel is dat er niets te raden valt en je biologische kenmerken niet zomaar vervalst kunnen worden.

    Geen vervanging van het hoofdwachtwoord... nog

    Hoewel passkeys een veiliger alternatief zijn voor wachtwoorden, is het nog niet mogelijk om het hoofdwachtwoord van 1Password onmiddellijk te vervangen door een passkey.

    Bron: www.bright.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant