Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Waarschuwing: 'ABN AMRO' verzoekt om verificatie identificatiecode.

    Waarschuwing: 'ABN AMRO' verzoekt om verificatie identificatiecode.

    Opgelicht?! ontving signalen over een nieuwe variant phishingmail die namens 'ABN AMRO' is verzonden. In de mail wordt gedreigd met het onklaar maken van je identificatiecode indien je deze niet per ommegaande verifieert. Deze mail is frauduleus: banken zullen je nooit zullen vragen om inlogcodes te bevestigen.

    De ietwat amateuristische opmaak, de generieke aanhef ('Beste ABN AMBO klant') en de spel- en stijlfouten ('verefieerd') geven het misschien al een beetje weg, maar ook deze mail dient maar één doel, en dat is om toegang te verkrijgen tot je bankrekening.

    Ook is de vervaldatum van de zogenaamde verificatielink verdacht: nog afgezien van het feit dat jouw bank je überhaupt nooit om deze informatie zal vragen, weten criminelen ook wel dat hun frauduleuze URL massaal gerapporteerd wordt en binnen de kortste keren verdwenen is. Deze handelswijze is erop gericht dat een aantal mensen binnen het beperkte tijdsbestek toch overgaan tot betaling: volgende week veranderen ze een aantal details en proberen ze het met een nieuwe mail opnieuw. Trap hier niet in en verwijder deze e-mail.

    Tips om een phishingmail te herkennen

    • De mail heeft een algemene aanhef, zoals ‘geachte klant'. 
    • Er wordt gevraagd in te loggen om je account te verifiëren. Als je vervolgens persoonlijke gegevens in moet vullen, zoals wachtwoorden of pincodes, kun je er met een gerust hart vanuit gaat dat het phishing is. De bank vraagt immers nooit om dergelijke privacygevoelige gegevens.
    • De mail bevat taalfouten en een rare zinsopbouw. 
    • Controleer de URL: Is dit echt de URL van die instantie? Het zit 'm vaak in de details, soms zijn slechts twee letters omgedraaid. Hierdoor geeft een snelle blik de indruk dat het klopt. Kijk dus goed!
    • In de mail of op de link wordt steevast vermeld dat niet handelen grote consequenties kan hebben, zoals het vervallen van je pinpas.
    • Neem bij twijfel altijd contact op met de instantie van wie de mail afkomstig lijkt te zijn.

    Tien vragen over cybercrime

    Voorbeeld frauduleuze mail

    Melding ontvangen bij benaderen frauduleuze website? Installeer onze Opgelicht?! add-on

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant