Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vreemde oproep door +1 202 455 8888: is hier sprake van oplichting?

  Vreemde oproep door +1 202 455 8888: is hier sprake van oplichting?

  Opgelicht?! krijgt berichten binnen over oproepen van het telefoonnummer +1 202 455 8888, waarbij de vraag is of hier sprake is van oplichting. Ook online wordt hiernaar gezocht en is niet iedereen het met elkaar eens: de een vermoedt oplichting terwijl de ander zegt dat het nummer te vertrouwen is. Wat is hier aan de hand?

  Het korte, en mogelijk ietwat verwarrende, antwoord: er kan sprake zijn van oplichting, maar het kan ook gewoon te vertrouwen zijn. We leggen je uit wat je moet weten. 

  Nummer verstuurt verificatiecode van Google

  Het telefoonnummer +1 202 455 8888 is van Google en wordt gebruikt voor het versturen van verificatiecodes. Als je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld en bijvoorbeeld wil inloggen, zal je naast je wachtwoord ook een toegangscode moeten invullen. Deze code kun je op verschillende manieren krijgen en één daarvan is via een gesproken bericht. Je wordt dan gebeld, waarbij een geautomatiseerde stem de code voorleest. Die oproep is afkomstig van het nummer +1 202 455 8888. 

  In een ander artikel leggen we je meer uit over hoe tweestapsverificatie van Google werkt en hoe je het inschakelt

  Dus ik kan het gewoon vertrouwen? Nou, niet zomaar

  Het telefoonnummer op zich is dus niet malafide, maar afkomstig van Google. Toch betekent dit niet automatisch dat je het helemaal kunt vertrouwen. 

  Heb je de code zelf aangevraagd, bijvoorbeeld om in te loggen of omdat je je wachtwoord bent vergeten, dan is er natuurlijk geen probleem. Heb je de code niet zelf aangevraagd en ontvang je de oproep uit het niets, dan is het wel even opletten. Er kunnen dan twee dingen aan de hand zijn. 

  • Iemand probeert in te loggen in jouw account en stuit dan op de tweefactorauthenticatie. Het zou dus bijvoorbeeld kunnen dat iemand je wachtwoord heeft en probeert in te loggen, of iemand vraagt een code aan via 'wachtwoord vergeten'. 
  • Iemand heeft per ongeluk een verkeerd telefoonnummer ingevoerd bij het instellen van zijn of haar tweestapsverificatie. Hierdoor ontvang jij de code die bedoeld is voor iemand anders. In dit geval is er natuurlijk geen sprake van oplichting. 

  Wat moet ik doen? 

  Je hoeft niet gelijk in paniek te raken als je wordt gebeld met een verificatiecode. Het kan een foutje zijn, al is er ook de kans dat er iets anders achter zit. Het is dus wel even goed om op te letten. 

  Geef sowieso nooit (!) de verificatiecode door aan iemand anders. Het kan dat je de code krijgt en dat iemand even later (op wat voor manier dan ook) je probeert wijs te maken dat je die code door moet sturen. Ga hier nooit op in, hoe goed het verhaal ook is. Hiermee geef je iemand namelijk toegang tot je account. 

  Let ook even op wat je hoort als je de oproep opneemt. Als je een geautomatiseerde stem hoort die de code opnoemt en er vervolgens wordt opgehangen, is dit afkomstig van Google. Krijg je echter een echt persoon aan de lijn die zegt van Google te zijn en bijvoorbeeld probeert je gegevens te ontfutselen, moet er een alarmbelletje afgaan. Het is tegenwoordig namelijk redelijk eenvoudig om telefoonnummers te kapen (spoofing genaamd), dus kwaadwillenden kunnen ook dit nummer misbruiken om mensen te misleiden.  

  Verder zou je nog je wachtwoord kunnen veranderen, als je het vermoeden hebt dat dit mogelijk gestolen is en iemand probeert in te loggen op je account. En als je geen oproepen meer wilt ontvangen, kun je de tweestapsverificatie wijzigen zodat je de codes via sms krijgt. 

  Lees ook:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant