Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gebeld door onbekend +212-nummer uit Marokko? Dit moet je weten

  Gebeld door onbekend +212-nummer uit Marokko? Dit moet je weten

  Heb je een gemiste oproep ontvangen van een nummer uit Marokko dat begint met +212? Bel dan absoluut niet terug! Hier is namelijk sprake van de zogenaamde wangiri-fraude. Wat dit precies is, lees je in dit artikel. 
   

  Bij wangiri-fraude bellen oplichters je vanuit het buitenland, zonder enige intentie om je aan de telefoon te krijgen. De oplichters bellen kort en hangen gelijk op, zodat je een gemiste oproep op je telefoon te zien krijgt. Als je uit nieuwsgierigheid besluit om terug te bellen, kunnen de kosten snel hoog oplopen.

  Je belt namelijk naar een duur servicenummer. Je krijgt waarschijnlijk een bandje te horen. Of je hoort helemaal niets. De oplichters proberen je in ieder geval zo lang mogelijk aan de lijn te houden, om zo de kosten op te drijven. Het enige advies is dus: ga niet in op de gemiste oproep als je geen telefoontje uit Marokko verwacht!

  Recent hebben we meldingen binnengekregen over de telefoonnummers +212618611391 en +212650913088. De kans is aanwezig dat er meerdere telefoonnummers in gebruik zijn. 

  Hoe komen de oplichters aan mijn nummer?

  Je vraagt je misschien af hoe het kan dat de oplichters jou benaderen. Oplichters hoeven hier vaak weinig moeite voor te doen. Misschien staat je nummer ergens online, of is het ooit bij een datalek buitgemaakt. Ook worden dit soort gegevens onderling verhandeld door criminelen. 

  Op de website van Radar lees je in een hulpartikel hoe je de nummers van ongewenste nummers blokkeert.

  Niet alleen Marokkaanse nummers

  Eerder waarschuwde Opgelicht?! voor wangiri-fraude met Algerijnse en Tunesische telefoonnummers. Ook blijken nummers uit Mali en Mauritanië te worden gebruikt.
   

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant