Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gebeld door een onbekend Algerijns of Tunesisch nummer? Let dan op

  Gebeld door een onbekend Algerijns of Tunesisch nummer? Let dan op

  Nederlanders worden de laatste weken massaal gebeld door onbekende nummers uit Algerije (+213) en Tunesië (+216). Terugbellen wordt ten strengste afgeraden: het kan best een dure grap worden. Lees verder.

  Zowel KPN als T-mobile als Vodafone zien een duidelijke piek in het aantal hinderlijke telefoontjes van deze onbekende telefoonnummers. De bellers laten de telefoon slechts overgaan en hopen niet dat dat je opneemt, maar dat je juist terugbelt. Doe je dat? Dan gaat de teller direct lopen en zit je binnen de kortste keren vast aan hoge kosten. Soms krijg je bovendien een toon te horen die de indruk wekt dat je in de wacht hangt, maar in werkelijkheid ben je dan al flink aan het betalen. De wachttoon van providers wordt door de oplichters nagebootst.

  Woordvoerder Hans den Meijer van Vodafone zegt tegenover de NOS dat frauduleuze telefoonnummers direct worden geblokkeerd, maar erkent dat het een gevecht tegen de bierkaai is. De oplichters nemen namelijk in een handomdraai een nieuw nummer in gebruik. 

  Stijn Wesselink is woordvoerder van KPN en zegt dat dit soort fraude al veel langer bekend is, maar de afgelopen twee jaar eigenlijk nauwelijks voorkwam: 'En nu ineens is er weer een duidelijk piekje. Het komt vaker voor, soms gaat het om nummers uit bijvoorbeeld Afghanistan'. Terugbellen wordt met klem afgeraden: 'Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat.'

  De oplichters maken misbruik van het feit dat het opbellen in principe gratis is: pas zodra de verbinding daadwerkelijk tot stand komt, gaat de teller lopen. 'Ze gooien gewoon een hele grote bak telefoonnummers in een systeem en bellen die allemaal op, om meteen daarna op te hangen. Daarom is het voor de oplichters vaak niet zo leuk als je razendsnel opneemt', aldus Mark Vletter van telecomprovider Voys.

  Bron: NOS.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant