Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Verouderde waarschuwing voor filmpje Schumacher

  Verouderde waarschuwing voor filmpje Schumacher

  Vandaag kregen we meerdere meldingen over een bericht dat op internet wordt verspreid. Het gaat om een waarschuwing voor een gevaarlijke link, die naar een video over Michael Schumacher zou verwijzen. Dit is een verouderd bericht! Het virus waarvoor wordt gewaarschuwd, is niet meer actief.

  Het gaat om een waarschuwing uit 2014. Ook Opgelicht?! berichtte toen over een nepfilmpje waarin het ski-ongeluk van voormalig Formule 1-coureur Michael Schumacher te zien zou zijn. De link die circuleerde op Twitter en Facebook, verwees helemaal niet naar een video maar naar een virus. Na installatie van dit virus konden criminelen op de besmette computer 'meekijken' en zo achter bankgegevens komen. Vervolgens haalden ze de rekeningen van hun slachtoffers leeg.

  De link naar de video wordt al een hele tijd niet meer gedeeld op social media en het betreffende virus is niet meer actief.

  Advies

  Het lijkt erop dat de waarschuwing opnieuw op internet is verschenen. Negeer het bericht. Het is niet nodig deze waarschuwing nog te verspreiden.

  Blijf alert

  Criminelen gebruiken ook nu nog soortgelijke methodes om virussen te verspreiden of toegang te krijgen tot je Facebook-account. Vaak spelen ze hierbij in op de actualiteit. Zo ging na het overlijden van Prince een 'videoboodschap' van de zanger rond. Ook hier zaten oplichters achter. Let dus altijd op met video's die via social media worden verspreid. Moet je iets installeren of je gegevens invullen voor je het filmpje kunt bekijken, is het vrijwel zeker foute boel.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant