Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Valse sms van de Belastingdienst over gerechtsdeurwaarder

    Valse sms van de Belastingdienst over gerechtsdeurwaarder

    In de sms staat dat jouw schuld niet is voldaan en dat de gerechtsdeurwaarder binnenkort beslag legt. 

    De phishing-sms wordt naar veel mensen tegelijk verstuurd. Elke keer verschilt het telefoonnummer, het bedrag dat je zou moeten betalen, de datum waarop de gerechtsdeurwaarder beslag legt en de link in het bericht. Onderstaand enkele voorbeelden. 

    Populaire sms

    Online criminelen vangen hoogstwaarschijnlijk grof geld met deze sms, aangezien deze al langere tijd wordt rondgestuurd. Zo hebben wij bij Opgelicht?! al eens eerder aandacht besteed aan een soortgelijke sms. Hoe had je dit kunnen weten? Via pushberichten blijf je als lezer op de hoogte van actuele phishingberichten via onze gratis Opgelicht?!-app (te downloaden via de App Store en Play Store).

    Herken een vals bericht namens de Belastingdienst

    • De Belastingdienst laat op zijn website weten nooit directe betaalverzoeken te sturen. Als je geld moet betalen - en niet op aangifte betaalt -, krijg je een brief of een (naheffings)aanslag met betaalinformatie toegestuurd. 
    • De Belastingdienst stuurt nooit per WhatsApp of mail een bericht over betalingsachterstanden. 
    • De Belastingdienst zal je nooit per WhatsApp, sms, mail of telefoon vragen om persoonlijke gegevens door te geven of om via een link direct geld over te maken.
    • Als je de Belastingdienst moet betalen, is dat altijd op een bankrekeningnummer. Dat nummer staat in het bericht dat je van de organisatie krijgt. Check hier de betrouwbare bankrekeningnummers.

    Twijfel je of de sms van de Belastingdienst afkomstig is?

    Jouw aanslagen zijn altijd terug te vinden in  ‘Mijn Belastingdienst’, ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ of’ Mijn toeslagen’. Zoek de website van de Belastingdienst altijd zelf op via de zoekbalk van je webbrowser. Zo weet je zeker dat je niet op een valse site terechtkomt. Log daar in op jouw account. Als het bericht dat je hebt ontvangen hier niet tussen staat, dan is er een grote kans dat het phishing is. 

    Vals bericht ontvangen, wat nu?

    • Bevat het bericht een link of bijlage? Klik nergens op. Als je klikt kan er malware op je apparaat worden geïnstalleerd. Zorg daarom dat het antivirusprogramma en de firewall van je computer of telefoon actueel zijn.
    • Geld overgemaakt? Neem direct contact op met je bank. Misschien kan de bank de betaling tegenhouden.
    • Stel de Belastingdienst op de hoogte, zodat zij potentiële slachtoffers kunnen waarschuwen. 

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant