Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Phishing-sms over gerechtsdeurwaarder van de Belastingdienst

    Phishing-sms over gerechtsdeurwaarder van de Belastingdienst

    In een nieuwe sms die uit naam van de Belastingdienst wordt verspreid staat dat je een openstaande schuld hebt van 339 euro. Als je niet direct betaalt, dan legt de gerechtsdeurwaarder beslag. 

    Valse sms Belastingdienst

    De fraudeurs hebben hun best gedaan om de sms zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen. Zo staat er bij de afzender ‘Belastingdi’ en geen zichtbaar telefoonnummer. Dat de naam niet volledig is uitgeschreven kan een fout zijn van de oplichters of de telefoon toont niet de volledige naam. 

    Ook lijkt de datum plausibel. Zo heeft de ontvanger het bericht een dag voor ‘het beslag van de gerechtsdeurwaarder’ ontvangen. 

    Snel handelen en een dreigende toon

    Online oplichters laten het vaak lijken alsof er haast achter een handeling zit. In dit geval dien je jouw openstaande schuld van 339 euro direct te betalen. Als je niet op tijd actie onderneemt, dan volgen er consequenties. Bij deze sms dreigen ze met het beslag van de deurwaarder op ‘10 okt 2023’. Laat je niet opjagen door deze dreigementen en blijf altijd kritisch kijken naar een verdacht bericht. 

    Pas op met onbekende linkjes 

    In deze sms schotelen de oplichters je een valse link voor. Klik je op ‘mijnincasso-belastingdienst.nl’? Dan kan er malware op je telefoon of computer worden geïnstalleerd of je wordt geleid naar een nepwebsite die sprekend lijkt op de officiële website van de Belastingdienst. 

    De oplichters hopen dat je jouw (persoonlijke) gegevens achterlaat op de website, doordat je bijvoorbeeld moet inloggen in jouw account. Met die gegevens kunnen oplichters je nog meer geld afhandig maken of bijvoorbeeld identiteitsfraude plegen.

    Waar kun je op letten?

    • De Belastingdienst stuurt je nooit een sms met het verzoek iets (terug) te betalen.  
    • De Belastingdienst vraagt nooit om geld over te maken via een link.
    • Je ontvangt altijd schriftelijk bericht van de Belastingdienst over een openstaande schuld.
    • Persoonlijke gegevens hoef je nooit door te geven per sms, WhatsApp, mail of telefoon aan de Belastingdienst 
    • Check of de link betrouwbaar is door de link ingedrukt te houden of op desktop er met je muis overheen te gaan . Kijk uit dat je er niet op klikt. Als de link die in beeld komt niet lijkt op de link in het bericht, dan is het waarschijnlijk phishing. 

    Twijfel je of een bericht phishing is?

    Zoek dan in je eigen browser de desbetreffende website van de Belastingdienst op, zoals Mijn Belastingdienst (Zakelijk) of Mijn toeslagen en kijk of je hetzelfde bericht hebt ontvangen in je inbox. 

    Meer weten over phishing? Tommy van Steen, docent Cybersecurity Governance, legt alles haarfijn uit

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant