Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail uit naam drinkwaterbedrijf Vitens: trap er niet in!

  Valse mail uit naam drinkwaterbedrijf Vitens: trap er niet in!

  Drinkwaterbedrijf Vitens levert drinkwater aan meer dan 5 miljoen Nederlanders. Dat zijn veel klanten, moeten de oplichters die een mail rondsturen uit naam van Vitens gedacht hebben. Met de mail uit naam van het drinkwaterbedrijf proberen ze je op een link te laten drukken en daarmee geld of gegevens afhandig te maken. Wees dus gewaarschuwd.

  Fraudehelpdesk waarschuwt voor een mail die momenteel wordt rondgestuurd uit naam van Vitens. Uit de mail blijkt dat het bedrijf een fout heeft gemaakt in de berekening van het termijnbedrag en dat het teveel betaalde bedrag naar de ontvanger kan worden teruggestort. Juist door dit positieve bericht is het goed mogelijk dat je sneller geneigd bent om op de link te klikken.

  Terugbetaling aanvragen

  Uit de herberekening van de termijnbedragen blijkt dat de ontvanger van deze mail nog €274,38 terug kan krijgen van Vitens. Zeker als je krap bij kas zit, is dit goed nieuws en klik je mogelijk in enthousiasme op de link. Maar helaas... deze mail is niet afkomstig van Vitens en alleen bedoeld om je op te lichten. 

  Foutjes

  Zoals altijd zijn taalfoutjes in de mail een goede indicator of het om phishing gaat. In deze mail kun je de volgende foutjes herkennen.
  - Vitens wordt in de aanhef geschreven zonder hoofdletter.
  - 'Wij bieden onze oprechte excuses aan voor het ongemakt dat dit heeft veroorzaakt'  is best een vreemde zin, gezien de ontvanger tot op dit moment nog geen ongemak heeft kunnen ervaren, simpelweg omdat hij/zij niet wist dat er teveel geld betaald is.
  - 'Wij hebben uw termijnbedragen nagekeken en hebben geconstateerd dat u een bedrag van €274,38 teveel hebt betaald.'  In deze zinconstructie zou het woord 'hebt' natuurlijk 'heeft' moeten zijn. 
  - 'Na aanvraag zullen wij dit bedrag..' Na UW aanvraag zou een logischere verwoording in dit geval zijn.

  Wees alert

  Veel phishingmails zijn door de opkomst van AI een stuk beter geschreven dan voorheen en dus ook lastiger om als phishing te herkennen. Blijf dus alert op taafoutjes en check altijd de afzender als je een mail niet vertrouwd. Ontvang je een valse mail? Dan kun je die doorgeven aan Fraudehelpdesk. 

  Bron: Fraudehelpdesk
  Zo ziet de valse mail uit naam van Vitens eruit

  Bron: Fraudehelpdesk

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant