Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse e-mails namens het 'CJIB' in omloop: 'Openstaande schuld van € 750,00 met kenmerk BNL-924375'

  Valse e-mails namens het 'CJIB' in omloop: 'Openstaande schuld van € 750,00 met kenmerk BNL-924375'

  Er zijn spookfacturen namens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in omloop. Je zou een openstaande schuld van 750 euro hebben onder kenmerk BNL-924375. Betaal je niet voor 19 augustus? Dan komt de gerechtsdeurwaarder even langs. Klanten van twaalf banken zijn doelwit van deze oplichters, maar hoe kun je deze valse mail herkennen?

  De mail bevat het logo van de Rijksoverheid en is voorzien van de volgende tekst:

  Tekst uit de spookfactuur van het 'CJIB'

  Voorkom beslaglegging 

   

  Uw openstaande schuld van € 750,00 met kenmerk BNL-924375 is na meerdere herinneringen niet voldaan.

   

  Op 19 Augustus 2021 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag.

   

  U kunt de beslagprocedure voorkomen door direct het gehele bedrag te voldoen via deze link.

   

  Betaling voldoen

   

  Met vriendelijke groet,

   

  CJIB

  Kenners weten al genoeg: het CJIB stuurt nooit boetes per e-mail, op zich al reden genoeg om aan te nemen dat deze mail vals is. Wel wordt een afgerond bedrag genoemd: het CJIB werkt ook met afgeronde bedragen en niet met decimalen achter de komma, dus dat is mogelijk nog reden voor enige twijfel.

  Wat zit er achter de link in deze valse mail?

  De betaallink in de mail verwijst naar het domein cjib.live, een domein dat slechts één dag in de lucht is en per definitie niet van de Rijksoverheid of een andere overheidsinstantie is: alle informatie over de houder van de domeinnaam is zoals gebruikelijk vakkundig weggestopt.

  De landingspagina ziet er als volgt uit. Opvallend detail: waar in de mail wordt gesproken van een schuld van € 750, wordt op de nagemaakte site een bedrag van € 706 genoemd. Nog een kenmerk waaruit je zou kunnen afleiden dat het één en ander vermoedelijk niet helemaal op waarheid berust:

  Landingspagina van de valse 'CJIB'-website
  AVROTROS
  Landingspagina van de valse 'CJIB'-website

  Wat willen de oplichters verder van je?

  Op de valse website staat verder nog het volgende:

  Tekst op de valse website van het 'CJIB'

  Voor wanneer moet u betaald hebben?

   

  U moet betaald hebben voor 17 Augustus.

   

  Betaalt u de schuld niet voor 18 Augustus af?

   

  Als u de boete niet betaalt, dan gebeurt het volgende:

   

  • Dan zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag.
  • U word aangemeld als wanbetaler
  • U krijgt dan een dagvaarding van ons

  Je moet betalen vóór 17 of 18 augustus: beide data worden als uiterste betaaldatum genoemd. De mail is echter in de vroege ochtend van 18 augustus verstuurd, dus ontvangers zijn per definitie te laat. Wederom een signaal dat bepaalde informatie niet klopt en tegenstrijdig is.

  Dan het betalen zelf. De oplichters hebben het op klanten van maar liefst twaalf banken gemunt, meer specifiek de volgende:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot
  • Revolut

  Kies je jouw bank en klik je vervolgens op de betaalknop? Dan verwijst de website je naar een betaalverzoek in de échte omgeving voor internetbankieren van jouw bank. Daar gaat het opvallend genoeg wéér om een ander bedrag, namelijk een bedrag van € 706,25.

  In de omschrijving van de betaalopdracht wordt een rekeningnummer van de Rabobank genoemd, maar het lijkt erop dat het verzoek is aangemaakt door iemand met een rekening bij ABN AMRO.

  We weten niet of het Rabobank-rekeningnummer van een betrokkene of medeplichtige is, of dat dit rekeningnummer van een potentiële gedupeerde is: het is theoretisch mogelijk dat iedere ontvanger een unieke, gepersonaliseerde link heeft gekregen, zodat de oplichters op basis van de omschrijving weten wie daadwerkelijk geld heeft overgemaakt. Om die reden publiceren we dat rekeningnummer niet.

  Samenvattend: wie oppervlakkig naar de mail en de valse website van het 'CJIB' kijkt, denkt wellicht dat het wel betrouwbaar is. In werkelijkheid gaat het hier om een geavanceerde spookfactuur van oplichters. En nogmaals: het échte CJIB stuurt nooit boetes per mail. Mocht jij zoiets krijgen, dan weet je bij dezen dat dergelijke mails direct de prullenbak in kunnen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant