Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse e-mail Rabobank: 'Raboscanner klaar voor gebruik'

  Valse e-mail Rabobank: 'Raboscanner klaar voor gebruik'

  Er is een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van Rabobank. Via een link in de mail zou je de nieuwe Rabo Scanner kosteloos kunnen aanvragen. Ga hier niet op in!

  In de mail valt te lezen dat het verplicht is de Random Reader te vervangen door de Rabo Scanner. Via de link zou je de scanner kunnen aanvragen. Dit is echter een slinkse truc van oplichters om jouw persoons- en bankgegevens in handen te krijgen.

  Als je op de link klikt, kom je op een website terecht die in dit geval nauwelijks is te onderscheiden van de echte Rabobank site. Hier word je gevraagd allerlei gegevens in te vullen, waaronder je bankrekeningnummer, pasnummer, adresgegevens, telefoonnummer, geboortedatum en zelfs je pincode. Als oplichters deze gegevens in handen hebben, is het voor hen gemakkelijk zich voor te doen als bankmedewerker en met een smoes jouw bankpas in handen te krijgen.

  De url van de phishingsite is als volgt: (spaties toegevoegd door redactie) http: //bankieren .rabobank .rabo-scanner-aanvragen. nl/1.0/klanten/particulieren/zakelijk/klantenservice/aanvragen/

  De juiste link van Rabobank internetbankieren is: https://bankieren.rabobank.nl/

  Rabobank waarschuwt

  De Rabobank waarschuwt zelf ook voor phishing. De bank meldt het volgende op haar website:

  "Er zijn veel valse e-mails (phishing) in omloop. Criminelen misbruiken de komst van de Rabo Scanner, verzoeken u een nieuwe bankpas aan te vragen of vertellen u dat uw rekening is geblokkeerd. Ze sturen u hierover een valse e-mail of ze nemen telefonisch contact met u op. Ga hier niet op in. Klik niet op de link(s), verwijder de e-mail of beëindig het gesprek. Neem bij twijfel contact op met uw Rabobank. Onthoud dat wij u nooit naar uw pincode of inlog- en signeercodes vragen. Ook vragen wij u nooit om uw oude bankpas aan ons te retourneren.

  Wanneer krijgt u de Raboscanner

  U krijgt de Rabo Scanner vanzelf en zonder kosten thuisgestuurd. U hoeft deze dus niet zelf aan te vragen. Wij bellen en e-mailen u niet over het ontvangen of het in gebruik nemen van de Rabo Scanner. Lees meer informatie over de Rabo Scanner op www.rabobank.nl/raboscanner."

  Screenshots phishingmail en website

  zoom
  zoom
  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant