Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Trap niet in WhatsApp-‘kettingbericht’

  Trap niet in WhatsApp-‘kettingbericht’

  Op WhatsApp gaat momenteel een bericht rond dat nieuwe emoji (smileys en andere afbeeldingen) belooft in ruil voor het doorsturen. Ga hier niet op in! Gooi het bericht weg en waarschuw degene van wie je het kreeg.

  Op het forum van Radar werd melding gemaakt van dit ‘kettingbericht’. In eerste instantie lijkt het een onschuldig appje, waarin staat dat er ‘nieuwe superleuke emoticons voor je klaar staan’. Je moet het bericht alleen wel eerst naar dertien WhatsApp-contacten doorsturen. Als je op de link klikt kom je enthousiaste reacties tegen van mensen die je voor zijn gegaan. Maar trap er niet in! Deze accounts zijn nep, de foto’s zijn van internet geplukt.

  Wanneer je het bericht met dertien mensen hebt gedeeld, dan krijg je optie op een spel te installeren. Nieuwe emoji* zijn nergens te bekennen. Het lijkt erop dat er hierbij geen malware wordt geïnstalleerd. Dit concludeert ook cybercrime-specialist Rickey Gevers: ‘Het is puur een verdienmodel via affiliates: ze beloven je van alles en vervolgens proberen ze je een app te laten installeren. Degenen die hierachter zitten krijgen geld voor elke installatie die succesvol is.’ In dit geval is die geïnstalleerde app dus een spel. 'Ik heb verder geen malware kunnen detecteren,' bevestigt Gevers.

  Hij licht toe hoe het werkt: 'Persoon Y is eigenaar van de app. Persoon X zorgt dat de app van persoon Y word geïnstalleerd. Persoon Y geeft persoon X daar geld voor. Persoon X zet trucs in om mensen de app van persoon Y te laten installeren. Het doorsturen moet voor de exponentiële groei zorgen.'

  Advies

  Het voornaamste advies aan WhatsAppers luidt dan ook: open de link in dit bericht (of in soortgelijke berichten!) niet, en probeer het al helemaal niet door te sturen. Gooi het bericht weg, en waarschuw degene van wie je het bericht hebt gekregen.

  Ben je er tóch in getrapt en heb je iets geïnstalleerd? Dan is het goede nieuws dat dit hoogstwaarschijnlijk geen malware is, maar misschien wil je toch van de betreffende software af. Zoek het dan op in je lijst met apps en kies voor het de-installeren van de app.

  *: Emoticons of emoji?

  Voor de goede orde: het bericht heeft het over emoticons, maar het gaat hier feitelijk over emoji. Wat is het verschil? Emoticons zijn typografische weergaves van emoties, dus opgebouwd uit letters en/of leestekens. Denk aan :) , ;) en :-P . Een emoji (meervoud: ook emoji) is een klein plaatje dat een emotie of activiteit uitdrukt. Meestal kun je deze kiezen uit een special menuutje wanneer je tekst op je smartphone intypt, of maakt je smartphone al zelf automatisch een emoji van bepaalde tekencombinaties.

  Bron: Radar

  Gerelateerd

  zoom
  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant