Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Toename creditcardfraude voorspeld: oplichters via gehackte webshops aan de haal met je betaalgegevens

  Toename creditcardfraude voorspeld: oplichters via gehackte webshops aan de haal met je betaalgegevens

  Je denkt een order te plaatsen bij een betrouwbare webshop, maar in werkelijkheid blijkt de winkel gehackt en geef je je creditcardgegevens door aan criminelen. Deze vorm van oplichting lijkt vaker voor te komen; onderzoekers ontdekten een 'alles-in-1-pakket' waarmee zelfs de meest onervaren oplichter aan de slag kan.

  Het blijkt om een script te gaan dat hackers in een bestaande webshop steken. Hiermee lijkt de webshop nog op het origineel, maar worden creditcardgegevens van een klant na een aankoop doorgestuurd naar de oplichters. Het is voor criminelen dus alleen wachten tot iemand een aankoop doet, om vervolgens te beschikken over iemands betaalgegevens. 

  Onderzoekers van DomainTools stellen dat dit script wordt verhandeld op een Russisch hackersforum. Voor zo'n 2000 dollar heb je het gehele pakket, inclusief instructies en ondersteuning voor in de toekomst. Het pakket neemt de technische barrières weg en biedt een entree in de cybercriminaliteit, wat volgens de onderzoekers de kans vergroot dat deze vorm van creditcardfraude zal gaan toenemen. 

  Gehackte webshop steelt creditcardgegevens

  Hoe werkt de truc nou precies? Oplichters hacken een bestaande webshop die ze verder helemaal intact laten. De winkel ziet er dus nog precies hetzelfde uit en het is voor de criminelen vervolgens wachten tot iemand een aankoop doet. Op het moment dat iemand wil betalen wordt er alleen geen bestelling geplaatst, maar een verzending van betaalgegevens naar de fraudeurs. 

  'De fraude is moeilijk te herkennen doordat de fraude plaatsvindt op een legitieme, maar gehackte, website', zeggen de onderzoekers. Doordat het een website is die niet bekend staat als frauduleus, is de kans groter dat mensen er een aankoop op doen. En vervolgens in de val trappen. 

  Als oplichters creditcardgegevens in handen krijgen, kunnen ze hier allereerst natuurlijk zelf misbruik van maken door aankopen te doen. Ook kan het dat de gegevens weer worden doorverkocht aan andere criminelen.

  Wat kun je doen? 

  De onderzoekers van DomainTools stellen aanwijzingen te hebben dat de Russische hackers hun techniek alleen doorverkopen aan Russisch sprekende hackers, dus de vraag is in hoeverre dit Nederland zal bereiken. Hoe dan ook is het goed om je bewust te zijn van de gevaren. De onderzoekers voorspellen in ieder geval een toename van deze vorm van oplichting. 

  Wees sowieso voorzichtig met waar je je creditcardgegevens invult. Maar aangezien het met deze specifieke truc in theorie mogelijk is om te frauderen via een bekende website, kan zelfs de meest oplettende gebruiker in de val trappen. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van eenmalige creditcardnummers, die je prepaid aanschaft en los staan van je echte creditcards. 

  Verder kunt je bijvoorbeeld gebruikmaken van betaaldiensten zoals iDEAL in plaats van creditcards. Of je creditcards beveiligen met een uitgavelimiet. 

  In een ander artikel geven we je meer tips tegen creditcardfraude.

  Lees ook:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant