Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Stuur ook je creditcard niet op!

  Stuur ook je creditcard niet op!

  De mails waarin wordt gevraagd je betaalpas op te sturen kende je al. Nu is er ook een valse mail uit naam van ICS in omloop waarin staat dat je creditcard verouderd is en dat je de 'oude' card op moet sturen.

  Opgelicht?! waarschuwde de afgelopen maanden al voor bankpasphishing. Slachtoffers ontvangen een mail waarin staat dat de huidige betaalpas verouderd is en dat en dat een nieuwe betaalpas aangevraagd moet worden. Op een website die lijkt op de officiële website van de bank moeten gegevens zoals de pincode ingevuld worden. Ook staat in de mail dat de 'oude' betaalpas opgestuurd moet worden. Vervolgens halen criminelen de bankpas uit een brievenbus ergens in Nederland en nemen veel geld op van de rekening.

  In een nieuwe variant op de valse mails die al bekend waren, wordt gevraagd je creditcard van ICS op te sturen. Ook deze creditcard zou verouderd zijn. Er wordt gedreigd dat de kosten van de nieuwe creditcard automatisch worden afgeschreven als de ontvanger van de mail de huidige creditcard niet opstuurt.

  Advies

  Stuur je creditcard niet op! Dit is phishing. Opnieuw doen criminelen een poging je geld in handen te krijgen. Ontvang je een soortgelijke mail? Verwijder deze dan direct. Je mag de mail ook doorsturen naar valse-email[at]avrotros[dot]nl. Twijfel je of een mail van de bank komt? Neem dan contact op met de bank.

  Op de site van ICS staat dat het bedrijf soms wel om administratieve redenen vraagt om de creditcard op te sturen. Deze mail is echter niet van ICS. Het bedrijf benadrukt dat als de creditcard opgestuurd moet worden, in stukjes geknipt dient te worden. Op deze manier zijn de magneetstrip en chip niet meer bruikbaar. Ook moet de pas naar het voor ICS bekende adres gestuurd worden.

  Ben je of ken je een slachtoffer van bankpasphishing? Laat het Opgelicht?! weten en neem contact met ons op!

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant