‘Maak altijd gebruik van de meest actuele betaalmethode voor je eigen veiligheid en gemak’, staat in een mail namens Rabobank. Alleen is deze mail zelf niet veilig.
Heb jij een particuliere of zakelijke rekening bij Rabobank? Wees dan gewaarschuwd, want cybercriminelen mailen je uit naam van de bank om je erop te wijzen dat de betaalpas die gekoppeld is aan je mailadres een beveiligingsupdate vereist. Je dient je Rabo scanner bij de hand te houden, een nieuwe pincode te kiezen en vervolgens ontvang je binnen twee tot drie werkdagen je nieuwe bankpas en pincode.

Gewiekste tactieken om jouw vertrouwen te winnen
De oplichters zijn erg gewiekst. Onderin de mail staan verschillende waarschuwingen tegen cybercriminaliteit, zoals “De Rabobank vraagt je nooit om vanuit een e-mail direct transacties uit te voeren” en “De Rabobank vraagt je nooit naar beveiligingscodes”. Hiermee proberen de oplichters jouw vertrouwen te winnen door de indruk te wekken dat dit een betrouwbare mail is. Klik op geen enkele verdachte link en ook niet op de link om je uit te schrijven, want dit is een phishingmail afkomstig van online fraudeurs.
Goed om te weten: wat betreft het checken van fraude geeft Rabobank op zijn website aan dat je ook de Rabobank-checklist doorlopen om te achterhalen wat je moet doen.
Dit kun je doen als je toch hebt geklikt
Schaam je niet, want frauduleuze berichten zijn steeds lastiger te herkennen. Het kan zijn dat er malware op je apparaat is geïnstalleerd, voer daarom zo snel mogelijk een virusscan uit. Update ook je apparaten, zo blijven deze beter beschermd. Wijzig je inloggegevens als je deze hebt ingevoerd en doe dit ook op andere plekken waar je dezelfde inloggegevens gebruikt.
Zijn er grote bedragen van je Rabobank-rekening verdwenen of heeft iemand zonder toestemming toegang tot jouw rekening? Dan is de Rabobank 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via hun alarmlijn ‘088 - 722 66 00’. Bij twijfel over verdachte berichten of telefoontjes kun je online een melding doen bij de bank, staat op de officiële Rabobank-website. Krijg je vaker verdachte berichten? Deel deze dan met de Opgelicht?!-redactie via het contactformulier. Zo kunnen wij helpen voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van dit soort valse berichten.