Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie zoekt daders van laffe babbeltruc, vrouw (72) bestolen van sieraden

  Politie zoekt daders van laffe babbeltruc, vrouw (72) bestolen van sieraden

  Een 72-jarige vrouw uit Zoetermeer is op laffe wijze bestolen van sieraden die voor haar van grote emotionele waarde zijn. Twee mannen belden aan en deden zich voor als monteurs die de slimme energiemeter komen controleren. De daders staan op beeld en de politie is naar ze op zoek.

  'Je denkt "dit gebeurt mij niet", maar het gebeurt je wel. Je trapt er gewoon in', vertelt het slachtoffer aan Omroep West.

  Energiemeter controleren

  Op dinsdag 14 april was het raak. Omstreeks 15:45 werd er aangebeld bij het slachtoffer, die woonachtig is in een seniorenwoning aan de Athenestraat in Zoetermeer. Opvallend is dat de daders niet bij de centrale ingang stonden, maar recht voor de deur van de woning. Twee mannen stonden voor de deur en gaven aan dat ze de slimme energiemeter kwamen controleren. Eén van de mannen liet bovendien een pasje zien.

  Het slachtoffer had niet al te lang geleden daadwerkelijk een nieuwe meter laten plaatsen, dus had de vrouw geen reden om argwanend te zijn. De twee mannen werden binnengelaten en in de woonkamer sprak één van hen met het slachtoffer over elektriciteit. Terwijl dat gesprek gaande is, loopt de andere man door de woning om in alle kamers de radiatoren te controleren: vermoedelijk een excuus om te kijken of er iets te stelen valt.

  Sieraden

  Het slachtoffer wordt gevraagd om sieraden af te doen. De mannen geven als excuus dat ze willen dat de vrouw haar handen wast: er moet gecontroleerd worden op eventuele huiduitslag. Is daar inderdaad sprake van, dan zou er iets mis zijn met het water, zo luidt de verklaring. Het slachtoffer gaat akkoord en legt de sieraden op tafel. Vervolgens loopt ze naar de badkamer om haar handen te wassen.

  Uiteraard was dat voor de oplichters het signaal om zich met de sieraden uit de voeten te maken. 'Het slachtoffer vertelt: Ik ben er nog achteraan gevlogen, maar toen waren ze al weg natuurlijk. Toen heb ik gelijk 112 gebeld.'

  Grote emotionele waarde

  Het slachtoffer voegt daar nog het volgende aan toe: 'Ik denk dat ik te goed van vertrouwen ben en in mensen geloof. Ik wil het slechte in mensen niet zien. Je denkt: dit gebeurt mij niet, maar het gebeurt je wel. Je trapt er gewoon in. Ze zijn zo gewiekst, zien er vriendelijk en netjes uit. Je denkt: ze kunnen inderdaad van het elektriciteitsbedrijf zijn.'

  Ze vervolgt: 'Emotioneel gaat het niet goed met me. Mijn sieraden hadden emotionele waarde. Onder andere de trouwring van mij en mijn man, die ik in elkaar had laten zetten. En een kettinkje van mijn man. Dan is er wel een verzekering, maar dat maakt het niet goed voor me. Ik krijg het nooit meer terug.'

  Signalement

  De daders staan op beeld: een camera in de straat heeft ze toevallig gefilmd. Ook weten buurtbewoners te vertellen dat het tweetal het bij verschillende huizen in de directe omgeving heeft geprobeerd, overigens zonder succes. Het signalement luidt als volgt:

  Beide daders zijn licht getint en dragen een spijkerbroek met een kort jack. De man rechts is vermoedelijk rond de 40 jaar oud en tussen de 1,80 en 1,85 meter lang. Hij heeft kort zwart haar en een fors postuur. De man die links van hem loopt is iets jonger en kleiner, tussen de 30 en 35 jaar oud en ongeveer 1,75 meter lang. Hij heeft een normaal postuur en ook kort zwart haar.

  Herken jij deze mannen? Dan hoort de politie graag van je. Contact opnemen met de politie kan als volgt:

  Bron: Politie.nl / Omroep West

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant