Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor insluiping door oplichters

  De politie Noord-Holland waarschuwt mensen om extra alert te zijn voor insluipers en oplichting. De afgelopen maanden zijn onder andere in Wormer, Zaandijk, Assendelft, Volendam, Landsmeer en Hoofddorp mensen – met name ouderen - de dupe geworden van oplichters.

  De oplichters gaan verschillend te werk. Ze komen meestal binnen door de achterdeur en stelen een tas of portemonnee. Vaak is de bewoner dan ergens anders in de woning en heeft pas uren later door dat er spullen zijn weggenomen. Ook is een geval bekend waarbij een verkoper een bewoner afleidde en een handlanger het huis binnenglipte.

  Als deze dieven dan een bankpas hebben weten te bemachtigen, bellen ze vervolgens de gedupeerde en doen zich voor als medewerker van de politie of een bank om de pincode te ontfutselen. De politie verzoekt hier extra alert op te zijn, niemand zomaar binnen te laten, goed de woning op slot doen (ook als je thuis bent) en nooit en te nimmer een pincode afgeven als je gebeld wordt.

  De politie roept getuigen en gedupeerden op zich te melden op 0900-8844.

  PreventietipsVoorkomen dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc? Dan vind je hieronder een aantal van preventietips van de politie:

  - Overvallen en babbeltrucs vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.- Let er op dat je niet zomaar uw achterdeur onbewaakt open laat als de (voordeur)bel gaat. Terwijl je bij de voordeur wordt afgeleid, kan een tweede persoon uw woning via de achterzijde insluipen.- Geef nooit je pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.- Bewaar altijd je pinpas en pincode apart.- Is je pinpas of creditcard gestolen? Neem dan direct contact op met jouw bank om de passen te blokkeren. Zo voorkom je dat de dader geld kan opnemen met jouw pas.- Twijfel je achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mis je goederen, bel dan de politie via het algemene nummer 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).

  Bron: politie

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant