Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie waarschuwt voor factuurfraude

  Sinds juni 2015 heeft de politie in Almere negen aangiftes opgenomen van factuurfraude. De politie waarschuwt voor deze vorm van fraude en geeft preventietips.

  Diverse inwoners van Almere betaalden facturen, waarvan later bleek dat het rekeningnummer niet van het bedrijf was waar de factuur vandaan kwam. Anderen hadden op tijd door dat het rekeningnummer niet klopte en betaalden niet.

  Het vermoeden bestaat dat de originele facturen onderschept zijn en vervalst door er een ander bankrekeningnummer op te zetten. De geadresseerden die geld overmaakten, deden dit naar het onjuiste bankrekeningnummer. De originele facturen blijven hierdoor onbetaald, waardoor de fraude aan het licht kwam.

  De politie onderzoekt de zaken, die mogelijk met elkaar te maken hebben aangezien het in een aantal gevallen om hetzelfde bankrekeningnummer gaat.

  Tips om factuurfraude te voorkomen

  Let op bij het betalen van facturen. Mogelijke kenmerken van vervalste facturen zijn:

  - een sticker over het bankrekeningnummer.

  - de tekst van het bankrekeningnummer wijkt qua kleur of lettertype af van de rest van de tekst.

  - het bankrekeningnummer is anders dan op eerdere rekeningen van hetzelfde bedrijf.

  Vertrouw je het rekeningnummer op een factuur niet, neem dan (telefonisch) contact op met het betreffende bedrijf. Als je belt, vergelijk dan het telefoonnummer op de factuur ook met het nummer op de site van het bedrijf en/of in de telefoongids.

  Sla het rekeningnummer van een bekend bedrijf op in je ‘adresboek’ in internetbankieren. Door gebruik te maken van dit adresboek, maak je altijd geld over naar hetzelfde rekeningnummer. Is het rekeningnummer volgens de factuur toch gewijzigd, controleer dat dan bij de verstuurder van de factuur.

  De politie verzoekt met klem aangifte te doen als er sprake is van fraude.

  Meer over factuurfraude in ons dossier

  Bron: Politie.nl / Opgelicht?!

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant