Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie: pas op voor Microsoft-oplichters!

  Een vrouw uit Soesterberg is het slachtoffer geworden van de Microsoft-oplichting. Naar aanleiding hiervan waarschuwt de politie voor deze truc, waarbij fraudeurs zich voordoen als medewerkers van het software bedrijf.

  Het 67-jarige slachtoffer werd maandagochtend gebeld door een vrouw die zich in accentloos Engels voorstelde als iemand van Microsoft. Ze vertelde dat de computer van het slachtoffer door virussen trager zou werken en dat zij dit zou kunnen verhelpen.

  Computerscherm overgenomen

  Het slachtoffer moest op verzoek haar computer opstarten en via www.google.nl een naam intikken. Zij zag hierbij dat haar computerscherm van buitenaf werd overgenomen. Vervolgens werd zij doorverbonden met een voor haar onbekende man, die “werkzaam” zou zijn voor Microsoft. Deze man sprak met een Indisch of Pakistaans accent en bevestigde het verhaal dat er virussen op haar computer stonden. Hij verzocht haar om tweetal codes te noteren, die de man later nodig zou hebben.

  Persoonlijke gegevens

  De man adviseerde de vrouw tegen betaling een antivirus programma te installeren. Zij kon via een betalingsscherm haar persoonlijke gegevens, zoals rekeningnummer en pincode invoeren. Even later bleek dat er een bedrag van 2000 euro van haar bankrekening afgeschreven te zijn. De vrouw deed aangifte.

  Deze oplichters grijpen tegenwoordig ook geregeld de lancering van Windows 10 aan om hun slachtoffers te misleiden.

  Advies

  Microsoft heeft al lange tijd een aparte webpagina waar wordt gewaarschuwd voor deze praktijken. ‘Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens” valt daar te lezen. Voor wie onverhoopt toch in de trucs trapt heeft Microsoft een stappenplan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken.

  Bron: Politie.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant