Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Phishingtrends: wat zijn populaire vormen van oplichting?

    Phishingtrends: wat zijn populaire vormen van oplichting?

    Oplichters blijven inventieve manieren vinden om hun slachtoffers geld af te troggelen. Of ze zich nu voordoen als familieleden, politieagenten of zelfs als huurmoordenaars. Ja echt, huurmoordenaars. In dit artikel zetten we de meest populaire vormen van phishing voor je op een rij.

    Sextortion

    Bij een ‘sextortion scam’ ontvang je een bericht waarin de afperser beweert dat hij intieme beelden van je heeft gemaakt terwijl je naar porno aan het kijken was. Er wordt gedreigd om deze beelden openbaar te maken, tenzij je een bedrag in Bitcoins betaald. Om het verhaal extra geloofwaardig te maken vermelden ze soms een (oud) wachtwoord van je dat ze op internet hebben gevonden. Tenzij je zelf ooit dergelijke beelden hebt gemaakt, is de kans nihil dat je dit verhaal moet geloven.

    Bron: Safeonweb
    Een voorbeeld van Sextortion

    Hitman scam


    De volgende vorm van phishing is vrij luguber. Bij een zogenaamde ‘hitman scam’ ontvang je namelijk een bericht afkomstig van een oplichter die zich voordoet als een huurmoordenaar. De berichten hebben vaak de strekking dat de huurmoordenaar de opdracht heeft gekregen om jou wat aan te doen. Hij geeft je echter de kans om tegen een forse betaling af te zien van zijn opdracht en in enkele gevallen je zelfs te vertellen wie hem deze opdracht heeft gegeven. De berichten zijn dreigend geschreven en bedoeld om de ontvanger bang te maken, maar trap er niet in en waarschuw bij herhaling de politie.

     

    Bron: Safeonweb
    Een voorbeeld van Hitman scam

     

    Hulpvraagfraude

    ‘’Hallo pa, mijn telefoon is kapot. Ik heb daarom een nieuw nummer. Kun je me even een berichtje sturen als je dit ontvangt?’’ Zulke berichtjes zogenaamd afkomstig van (klein)kinderen zie je tegenwoordig vaak voorbijkomen. Er is altijd een smoes waarom de afzender een ander nummer gebruikt en om het extra geloofwaardig te maken wordt ook soms een foto van de vermeende (klein)zoon of dochter gebruikt. Wanneer je eenmaal met de oplichter in gesprek gaat, komt als snel de vraag of je wil helpen door een betaling voor ze te doen. Uiteraard ontvang je eerst nog een prachtige smoes, waarom het (klein)kind even in geldnood zit. Mocht je zo’n bericht ontvangen, neem dan altijd via een andere manier contact met de vermeende afzender op. Probeer uiteraard ook gewoon even het ‘oude’ nummer, want er is een grote kans dat er daarmee niets aan de hand is.

     

    Bron: EenVandaag
    Een voorbeeld van hulpvraagfraude via Whatsapp

     

    Datingfraude


    Een andere veelvoorkomende vorm van phishing is datingfraude. Hierbij word je verleid met foto’s van aantrekkelijke vrouwen, waarmee je zogenaamd een relatie kunt beginnen. Achter deze accounts zitten helaas geen toekomstige levenspartners, maar doorgaans oplichters die proberen je geld afhandig te maken. Als je ‘geluk’ hebt met een eenmalige betaling, maar er zijn ook gevallen waarbij de oplichter een lange schijnrelatie met het slachtoffer aangaat, waarbij de schade in de tienduizenden euro’s loopt.

     

    Bron: Safeonweb
    Een voorbeeld van datingfraude

     

     Klassieke phishing

    Valse mails afkomstig van banken, overheidsinstellingen, telecomproviders of verzekeringen blijven populair onder oplichters. Het voordeel van zo’n grote partij imiteren, is dat er ook veel mensen daadwerkelijk wel eens mails vanuit deze organisaties zullen ontvangen en dus eerder geneigd zijn om een ogenschijnlijk echt lijkend bericht voor waar aan te nemen. Hoewel de berichten verschillen is het doel doorgaans hetzelfde: ze willen je (bank)gegevens bemachtigen of vragen je om een overschrijving te doen. Omdat de mails er tegenwoordig behoorlijk realistische uitzien, is het steeds moeilijk om te bepalen of het daadwerkelijk om phishing gaat. Als je twijfelt, kun je uiteraard altijd contact opnemen met de daadwerkelijke instantie.

     

    Bron: Fraudehelpdesk
    Een voorbeeld van klassieke fraude

     

    Omgaan met phishing

    Een phishingbericht krijgen is vervelend, zeker als je in eerste instantie geloofd dat het om een echt bericht gaat. Dat zal helaas steeds vaker gebeuren, want door de komst van AI wordt het voor fraudeurs steeds eenvoudiger om goed geschreven e-mails op te stellen. En hoewel er dus verschillende vormen van phishing zijn, is de manier waarop je er mee om moet gaan doorgaans hetzelfde.

    • Stop meteen alle communicatie.
    • Stem nooit in met verzoeken: stuur geen foto’s, video’s of geld.
    • Bewaar het bewijs: namen en gebruikersnamen van de verdachte, alle communicatie en foto-/videobewijs.
    • Geef phishing aan bij de bevoegde autoriteiten.
       

    Dus: ontvang jij binnenkort een bijzondere e-mail? Stel jezelf dan de vraag in hoeverre het waarschijnlijk is dat het om een echte mail gaat en controleer altijd de afzender. Phishing is een probleem dat niet zomaar opgelost gaat worden, dus leren hoe je ermee om moet gaan is voor nu de beste oplossing.

     

    Bron: www.hbvl.be

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant