Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Phishing uit naam Triodos Bank over 'gemachtigde partij'

  Phishing uit naam Triodos Bank over 'gemachtigde partij'

  Uit naam van Triodos Bank hebben oplichters een valse mail gestuurd, in de hoop dat je inlogt op de site waar ze naartoe linken - een kopie van de echte website van Triodos. Hoe weet je dat deze mail vals is, en wat moet je doen?

  Bekijk een voorbeeld van de phishingmail onderaan dit bericht.

  'U heeft al een lange tijd uw bankmail niet geopend', zo begint de mail die zogenaamd afkomstig is van de Triodos Bank. 'Triodos Bank wilt u op de hoogte stellen dat er een derde partij gemachtigd is om periodiek een bepaald bedrag van uw rekening af te trekken.' De afzenders van de valse e-mail hopen je hiermee voldoende te alarmeren om een kijkje te nemen achter de link die in de mail staat.

  Nagemaakte inlogomgeving Triodos

  Klik je op de link, dan kom je op het inlogscherm van Triodos terecht. Althans, dat lijkt zo. In werkelijkheid is het een goed nagebouwde variant van de site. Vul jij je inloggegevens in, dan geef je deze daarmee prijs aan oplichters.

  Incassant "Spilda V.O.F."

  Meerdere mensen stuurden de valse e-mail door aan Opgelicht?!, via valse-email(at)avrotros(punt)nl. Daardoor zagen we dat in alle gevallen gesproken wordt van de incassant "Spilda V.O.F.", die zogenaamd gemachtigd is om geld van je rekening af te schrijven. Wat verder opvalt, is dat het bericht steeds afkomstig is van een andere mailadres. Achter de afzender 'Triodos Bank' gaan bijvoorbeeld de mailadressen '[email protected]' (let op: de laatste 's' mist!), [email protected] of [email protected] schuil. Deze adressen hebben niets met Triodos te maken, let dus zelf ook altijd goed op de afzender.

  Automatisch op de hoogte van valse mails en sites

  Via de Opgelicht?!-app kun je aangeven dat je een notificatie wil krijgen als wij een alert over bijvoorbeeld een phishingmail online zetten, of heel specifiek bij een alert over jouw bank. Daarnaast staat het adres waar naartoe gelinkt wordt, met de nagemaakte inlogpagina, geregistreerd in onze webwaarschuwer. Daardoor krijg je, als je op de link klikt, automatisch een waarschuwing. Ook bij andere onbetrouwbare sites geeft deze tool een waarschuwing. Je kunt deze Opgelicht?! plug-in gratis installeren in je Chrome browser.

  Phishingmail Triodos Bank
  Phishingmail Triodos Bank

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant