Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor valse winacties

  Pas op voor valse winacties

  De laatste tijd waarschuwde Opgelicht?! al voor valse winacties en prijsvragen. Deze acties leveren je niks op, maar jagen je alleen maar op kosten.

  Makkelijk

  Namen van allerlei populaire bestaande bedrijven worden voor de acties gebruikt. Voorbeelden van deze winacties en prijsvragen zijn bijvoorbeeld de mails over gratis OV-kaarten of over waardebonnen van IKEA. Het enige wat je volgens deze mails hoeft te doen is een paar vragen beantwoorden en je gegevens invullen.

  Volgens de webpagina die volgt na het klikken op de link is 'vandaag' de laatste dag dat je aan deze actie mee kan doen en zijn er nog maar 'enkele' waardebonnen over. Zo lijkt het alsof je deze kans niet mag missen en dat al meer mensen de aangeboden prijs hebben gewonnen.

  Kleine lettertjes

  Deze kans wil je misschien toch laten schieten. In de kleine lettertjes op de webpagina staat namelijk dat je na aanmelding vast zit aan een duur SMS-abonnement van 12 euro per week exclusief bijkomende kosten. Ook zijn er acties waarbij je maar liefst 300 vragen telefonisch moet beantwoorden terwijl het gesprek 90 eurocent per minuut kost.

  De mails doen voorkomen alsof je iets gewonnen hebt of iets gratis krijgt maar uiteindelijk betaal je toch voor deze 'acties'. Bovendien is niet duidelijk of er mensen zijn die daadwerkelijk iets gewonnen hebben.

  Gegevens

  Alleen al het invullen van je gegevens kan veel ergernis opleveren. Je gegevens worden namelijk doorgespeeld aan allerlei derde partijen. Het gevolg daarvan is dat je nog meer spam in je mailbox ontvangt. Ook afmelden via de link op de site helpt vaak niet; het bedrijf achter deze 'acties' weet dan dat het mailadres gebruikt wordt en stuurt alleen maar meer spam.

  Consumentenbond

  De Consumentenbond vreest dat het einde nog niet in zicht is. Als bedrijven wiens naam wordt misbruikt stappen ondernemen, wordt de misleiding voortgezet met de naam van een ander bedrijf. De Bond is wel aan het onderzoeken of deze misleiding gestopt kan worden.

  Advies

  Trap niet in deze misleidende mailtjes en vul je gegevens niet in! Het beste is om de mail als ongewenst aan te merken en te verwijderen. Druk vooral niet op de link in de mail waarmee je jouw mailadres zogenaamd kan afmelden. De acties lijken vaak te mooi om waar te zijn en dat zijn ze meestal ook. Er moet direct een belletje gaan rinkelen als er iets 'gratis' wordt aangeboden.

  Hieronder staan enkele voorbeelden van de 'winacties', maar er zijn ook andere varianten.

  zoom
  zoom
  zoom
  zoom
  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant