Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor valse vacatures!

  De Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichters die valse vacature-advertenties plaatsen om persoonsgegevens en identiteitsbewijzen in handen te krijgen.

  Bij de organisatie zijn verschillende meldingen binnengekomen over frauduleuze vacatures van valse uitzendbureaus. Sollicitanten reageren op een vacature en krijgen vervolgens het verzoek persoonlijke gegevens op te sturen. Daarna blijft het stil.

  De vacatures waren afkomstig van de valse uitzendbureaus ‘WerkStud’ en ‘Jobtime’.

  Er wordt gevraagd om:

  – Een kopie/foto van identiteitskaart of paspoort (geen rijbewijs)

  – Een kopie/foto bankpas (zogenaamd in verband met uitbetaling van trainingen)

  – Welke dagen de sollicitant beschikbaar is

  – Of de sollicitant ook in het weekend of feestdagen beschikbaar is

  – Hoeveel uur per week de sollicitant beschikbaar is

  Schuilnamen

  Er zijn twee zogenaamde contactpersonen die namens deze uitzendbureaus communiceren met de sollicitanten. Opvallend is ook dat beide via een @outlook.com e-mailadres hun mails versturen, dus niet via een eigen domein. De kans is groot dat het gaat om gehackte accounts van bestaande personen, vandaar dat hun namen hier ook niet genoemd worden. Opvallend genoeg hebben beide organisaties geen eigen website.

  De oplichters lijken nog actief te zijn. Google komt nog met een hele reeks van online vacatures in zoekresultaten als je een van de twee beide namen invoert.

  Gevolgen groot

  De gevolgen kunnen groot zijn als je reageert op een malafide advertentie en de gevraagde gegevens opstuurt. Criminelen kunnen bijvoorbeeld een bankrekening of lening op jouw naam afsluiten. Ook is het mogelijk dat onder jouw naam geld witgewassen wordt.

  Bron: www.fraudehelpdesk.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant