Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor vals politie-bericht over het controleren van jouw gegevens in datasets

  Pas op voor vals politie-bericht over het controleren van jouw gegevens in datasets

  Via de checkfunctie van de politie kun je controleren of jouw gegevens in datasets voorkomt. Om de functie te gebruiken dien je op een link te klikken. 

  De valse mail wordt rondgestuurd namens ‘Politie NL’ met verschillende onderwerpen: ‘Letop! Wij zijn begonnen met het veilig stellen van externe wallets’ en ‘Letop! Wij zijn begonnen met het terughalen van verloren vermogen’. 

  De politie laat op hun website weten: “We vragen u bewust niet om door te klikken op een link uit de e-mail, zoals vaak bij oplichtingsmails het geval is. In plaats daarvan verwijzen we u naar de plek op deze website waar u zelf met uw DigiD inlogt.”

  Bij twijfel niet doen

  Als je een link niet volledig vertrouwt kun je deze checken via Check Je Linkje, meldt de politie. Te veel gedoe? Laat Opgelicht?! het werk doen en blijf eenvoudig via pushberichten op de hoogte van actuele phishingberichten (voor Android en iOS). 

  Toch op de link geklikt?

  De politie adviseert: 

  • Neem direct contact op met je bank als je jouw betaalgegevens hebt achtergelaten of geld hebt overgemaakt. 
  • Verander belangrijke wachtwoorden.
  • Als je alleen op de link hebt geklikt is er niet direct iets aan de hand. Als je het niet helemaal vertrouwt kun je jouw apparaat laten controleren op schadelijke software. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant