Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor phishing rond Amazon Prime Day

  Pas op voor phishing rond Amazon Prime Day

  Ben jij van plan een goede deal te scoren tijdens de Amazon Prime Days? Het jaarlijkse event op 11 & 12 juli exclusief voor Amazon Prime-leden kan je door phishingpogingen in plaats van een goede prijs voor een topproduct, ook flink wat narigheid opleveren.

  Check Point Research waarschuwt online shoppers die hun slag willen slaan tijdens de Amazon Prime Days. Het event is namelijk ook erg populair onder cybercriminelen. In vergelijking met de maand mei, vond Check Point Research in juni 16 keer meer kwaadaardige pshishingaanvallen, die gerelateerd waren aan het online shopping event. De totale toename van Amazon-gerelateerde phishing was 8 procent.

  In de maand juni werden er bijna 1.500 nieuwe domeinen gerelateerd aan Amazon geregistreerd, waarvan 93 procent door Check Point Research als riskant werd aangemerkt. Hoewel Amazon Prime Day je dus behoorlijke kortingen kan bieden, is het toch verstandig om goed te kijken naar de betrouwbaarheid van de aanbieding. Hierbij geldt net als altijd: als de aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

  Phishingmail

  Chech Point Research bericht over een kwaadaardige phishing-e-mail die verzonden was uit naam van Amazon. De e-mail werd gestuurd vanaf een nagemaakt Amazon adres (amazon@blackoutthelimit[.]com) en bevattte sociaal gemanipuleerde onderwerpen die je onder druk konden zetten om op de schadelijke link te klikken. Als je dat deed kwam je op een frauduleuze betaalpagina uit, die precies zo is gemaakt als die van Amazon. Op deze site moet je dan je creditcard informatie invoeren.

  Accountovername

  Een andere phishingmail die CPR vond, is erop uit om je account over te nemen. Als je op de link klikt, kom je uit op een frauduleuze Amazon loginpagina. Hier wordt gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

  Advies

  Ook werd er een vrijwel identieke kopie van een betaalpagina van Amazon aangetroffen. Check Pont Research adviseert om goed te letten op foutjes die phisingmails kunnen bevatten. Let bijvoorbeeld op spelfouten, zowel in de mail als in de link naar de site waar je naartoe wordt gestuurd. Mogelijk worden URL’s met Amazon nét anders geschreven waardoor het een legitieme link lijkt. CPR adviseert daarnaast om een sterk wachtwoord aan te maken voordat de Prime Day start én om met creditcard te betalen. Betalingen met creditcard bieden namelijk meer bescherming en minder aansprakelijkheid.

  Bron: Persberichten.com 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant