Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor noodkreten van bekenden!

  Pas op voor noodkreten van bekenden!

  Er zijn hackers actief die via je e-mailadres een noodkreet voor geld stuurt naar je vrienden.

  In de mail staat dat jij je paspoort, geld en telefoons kwijt bent door diefstal. Vervolgens vraagt de hacker of hij wat geld zou mogen lenen van de bekende om weer thuis te kunnen komen. De oplichter vraagt om een bedrag van 1.600 Euro dat via Moneygram kan worden verstuurd. Het bedrag zal zo spoedig mogelijk worden terugbetaald, wat helaas nooit zal gebeuren.

  Als antwoordadres gebruikt de zender een ander e-mail adres: precies hetzelfde adres maar van een andere provider. Op deze manier blijft de hacker in contact staan met eventuele slachtoffers, ook wanneer je de toegang tot je e-mail adres hebt hersteld.

  Vermoedelijk worden de email adressen gehackt tijdens het gebruik van openbare wifi hotspots. Pas dus altijd op met het invoeren van persoonlijke gegevens tijdens het gebruik van een Wifi-hotspot. Lees hier wat je moet weten over het gebruik van Wifi.

  De tekst luidt als volgt: Beste (...) Mijn excuus om u op deze manier te moeten vragen. Ik heb een reis naar Bradford, Verenigd Koninkrijk. gemaakt en mijn tas is toen gestolen, in mijn tas zaten allemaal belangrijke spullen zoals, telefoons, geld en mijn paspoort. De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder paspoort. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen en mijn hotel rekeningen betalen. Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn credit card. Ik heb contact gezocht met mijn bank, maar ze hebben tijd nodig voor ze mij een nieuwe credit card kunnen geven, Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug geef zodra ik terug ben. Ik moet 1,600 Euro en MoneyGram is de snelst mogelijke manier om te doen. Ik kan u mijn gegevens sturen over hoe u geld kunt over maken aan mij.

  Ontvang je ook een dergelijke mail van een bekende, bel deze dan op om het bericht te controleren. Denk je gehackt te zijn? Neem dan contact op met je omgeving om ze te waarschuwen.

  zoom
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant