Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Pas op voor babbeltruc om ID-bewijs

  Pas op voor babbeltruc om ID-bewijs

  Oplichters lijken een nieuwe vorm van de babbeltruc te hebben uitgevonden en deze teistert momenteel Rotterdam-Zuid. De oplichters vragen of je met je paspoort garant wil staan voor een pakketje. Vervolgens gebruiken ze het ID-bewijs om dure telefoonabonnementen af te sluiten.

  Gedupeerden Francien en Nel zijn het slachtoffer geworden van hun eigen goedheid, meldt Rijnmond.nl. Francien stemde in met de vraag van twee mannen of ze garant wilde staan voor een pakketje. Zij gaven aan niet in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort dat nodig was om het pakketje in ontvangst te kunnen nemen. Nel, die een dag eerder werd aangesproken, zag er net als Francien geen kwaad in. 'Ze zeiden dat het allemaal wel goed zou komen.'

  Abonnementen afgesloten

  De oplichters rijden Nel en Francien van het ene naar het andere adres. Nel komt langs vier filialen van een bekende elektronicaketen. Het ene na het andere abonnement wordt afgesloten en de oplichters houden er dure iPhones aan over. Francien: 'Je denkt dat een ander het goed bedoelt en dan stink je erin. Ik ben te goed geweest.' Voor Nel werd het allemaal te veel. 'Ik was er niet bij met mijn hoofd, het leek wel of ik totaal ergens anders was.'

  Kwetsbare mensen 

  De twee mannen rijden Nel tot acht uur ’s avonds rond. Tijdens de rit moet ze uit het hoofd geleerde lesjes over inkomsten en huuruitgaven opdreunen. De telefoons verdwijnen in de tassen van de zelfverklaarde Iraniërs. 

  Beide slachtoffers zitten of zaten in de schuldsanering. Hoe kan het dat iemand vier abonnementen van 75 euro per maand in een paar uur afsluit? 'Ze weten precies wie ze moeten hebben', zegt Ferry van der Kaaij van stichting Okéhor. Okéhor zet zich in voor mensen en dieren in armoede. 'Ze maken misbruik van kwetsbare mensen die goed willen doen en de situatie niet goed kunnen overzien.' De stichting tegen armoede roept slachtoffers op zich te melden. Contact opnemen kan via het e-mailadres babbeltruuk[@]okehor[.]nl (verwijder de haakjes voor het mailen).

  Bron: Rijnmond.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant