Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichtingstruc namens de Rijksoverheid, valse mail over 'omikron-lockdown': 'Activeer uw steunpakket'

  Oplichtingstruc namens de Rijksoverheid, valse mail over 'omikron-lockdown': 'Activeer uw steunpakket'

  Gelaten zag Nederland afgelopen zaterdag een extra persconferentie waarin demissionair premier Mark Rutte aankondigde dat er tot zeker 14 januari 2022 een harde lockdown van kracht is om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Oplichters spelen in op de actualiteit en sturen momenteel valse e-mails namens de Rijksoverheid: de belofte is dat 'ondernemers, bedrijven, senioren, zzp'ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties' in aanmerking komen voor een steunpakket. In werkelijkheid hopen ze zo echter jouw bankrekening te plunderen.

  De mail is afkomstig van [email protected] en heeft als onderwerpregel 'Nederland gaat in lockdown'. In de mail wordt aangekondigd dat je de toegezegde financiële steun vanaf 05.00 op zondag 19 december kunt aanvragen, niet geheel toevallig het tijdstip waarop de huidige lockdownmaatregelen van kracht werden.

  De volledige, integrale tekst van deze mail – inclusief eventuele spel- en stijlfouten – staat hieronder.

  Valse e-mail namens de Rijksoverheid: 'Nederland gaat in lockdown'

  Korte uitleg financiele steun

  Lees in deze e-mail hoe u uw financiele steun vanaf zondag 19 december, 05:00 uur kan activeren.

   

  Geachte heer/mevrouw

   

  De opmars van de omikronvariant leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC's. Dat is sneller dan verwacht. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland per 19 december t/m in ieder geval 14 januari 2022 in lockdown gaat.

   

  Wat betekent dit voor u?

   

  Voor ondernemers, bedrijven, senioren, ZZP'ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties die door de maatregelen van zaterdag 18 december zijn getroffen. Biedt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwaartal van 2022. Druk op ''steunpakket activeren'' u wordt dan doorverwezen

   

  Steunpakket activeren

   

  Hoogachtend,

   

  Rijksoverheid

  Afdeling gezondheid en welzijn

  Wat zit er achter deze oplichtingstruc?

  De link in de mail verwijst naar het domein 18434-2697.s1.webspace.re/steun/index.php, en dat is natuurlijk geen domein van de échte Rijksoverheid of van wat voor overheidsinstelling dan ook. De layout van deze pagina doet echter anders vermoeden.

  Hieronder staat de tekst die op deze valse website te lezen valt.

  Tekst op de valse 'Rijksoverheid'-website

  Financiele steun

   

  Voor ondernemers, bedrijven, senioren, ZZP'ers, gezinnen, culturele instellingen en sportorganisaties die door de maatregelen van zaterdag 18 december zijn getroffen. Biedt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwaartal van 2022. Login in met uw desbetreffende bank binnen 24 uur om uw steunpakket te activeren.

   

  Selecteer uw bank

   

  Activeer uw financiele steun voordat de kans voorbij is. 

   

  Financiele steun aanvragen

  En dat ziet er allemaal als volgt uit:

  We zien hier dat de oplichters inloggegevens van elf banken hebben nagemaakt. Opvallend is dat dit keer óók een inlogomgeving van International Card Services is nagemaakt, dus ze hebben het dit keer ook op creditcardgegevens gemunt.

  Het gaat om deze banken:

  • ABN AMRO
  • ASN Bank
  • ING
  • Knab
  • Rabobank
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Triodos
  • ICSCards (International Card Services)
  • Bunq
  • Revolut

  Inloggen om dit zogenaamde 'steunpakket' aan te vragen, is een buitengewoon onverstandig idee: in werkelijkheid sta je zo inloggegevens af aan oplichters, en zij zullen niet aarzelen om in een handomdraai met jouw volledige saldo aan de haal te gaan. Daar zit je dan met een geplunderde bankrekening, daags voor kerst.

  Ons advies? Verwijderen, deze mail.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant