Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oplichting via LinkedIn? Met deze nieuwe functies wordt het voor criminelen een stuk lastiger

  Oplichting via LinkedIn? Met deze nieuwe functies wordt het voor criminelen een stuk lastiger

  Net als andere sociale media heeft LinkedIn last van misbruik door cybercriminelen. Zo gebruiken oplichters regelmatig valse profielen voor het verspreiden van nepvacatures, malware of ter promotie van cryptomunten. Om deze vormen van fraude tegen te gaan, introduceert LinkedIn nieuwe functies - en die hebben ook invloed op jouw account.

  Oplichters weten namelijk heel gehaaid gebruik te maken van het populaire medium. Ze sturen bijvoorbeeld via nepaccounts valse baanaanbiedingen naar andere gebruikers. In deze 'aanbiedingen' zit vervolgens malware verstopt, waardoor de oplichter op afstand toegang krijgt tot het apparaat van zijn of haar slachtoffer. Maar ook worden de nepprofielen gebruikt voor het stelen van persoonlijke gegevens of voor het plegen van financiële fraude. 

  Verificatie bedrijfsgegevens

  Eén van de nieuwe functies die LinkedIn uitrolt om de betrouwbaarheid van haar profielen te vergroten, is het verifiëren van een zakelijk e-mailadres of telefoonnummer. Deze functie zou het oplichters lastiger moeten maken om een nepprofiel aan te maken. Los van de realistische data die op het profiel getoond moet worden, moeten cybercriminelen namelijk ook een zakelijk e-mailadres of telefoonnummer bevestigen. En dat laatste is toch vrij ingewikkeld als je niet daadwerkelijk voor het bedrijf werkt.

  'About this profile'

  Daarnaast wordt jouw profiel aangevuld met een 'about this profile'-onderdeel. In dit onderdeel kan je meer informatie vinden over wanneer het account is gecreëerd, geüpdatet en of dat de gebruiker is geverifieerd. Deze informatie moet gebruikers meer inzicht geven of hij/zij met een betrouwbaar profiel te maken heeft.

  LinkedIn
  Het nieuwe onderdeel 'About this profile' op een LinkedIn-profiel

  Profielfoto’s controleren met AI

  Ook gaat LinkedIn proactief profielfoto’s controleren. Er zijn inmiddels allerlei online tools te vinden die echt lijkende foto’s van mensen genereren. Hier maken cybercriminelen vervolgens behendig gebruik van. LinkedIn claimt zelf gebruik te maken van een deep-learning gebaseerd model dat alle geüploade foto’s proactief controleert.

  Waarschuwingen via chat

  Tot slot gaat het platform actief waarschuwen in de chatfunctie. Mocht jij van iemand in de chat het verzoek krijgen elders verder te praten, kan dit namelijk op scam duiden. LinkedIn zal je hierop actief gaan attenderen. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant