Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Oplichter steelt 6 ton met AI-gezichtsvervanging tijdens live-videogesprek

    Oplichter steelt 6 ton met AI-gezichtsvervanging tijdens live-videogesprek

    Hoe goed (her)ken jij je vrienden of familie? Een zakenman in China maakte zes ton over naar een oplichter die met behulp van AI de stem én het gezicht van een vriend van de zakenman had nagebootst. We schreven al eerder over oplichters die de stem van een bekende nabootsen tijdens een telefoongesprek, maar ook met een videogesprek moet je voortaan dus goed op je hoede zijn.

    De oplichter maakte gebruik van geavanceerde AI-software om zijn gezicht te verwisselen met een techniek die bekend staat als "face-swap". De oplichter deed zich tijdens een live videogesprek op WeChat zo overtuigend voor als een goede vriend van het slachtoffer, dat de gedupeerde omgerekend maar liefst 600.000 euro overmaakte.

    Niet waakzaam genoeg

    De hoge manager bij een technologiebedrijf in Fuzhou, geloofde dat zijn 'vriend' een aanbetaling moest doen voor een project in een andere stad. Daarom stuurde hij zonder argwaan het aanzienlijke bedrag over, zo verklaart de politie. "Het gezicht en de stem van de oplichter leken zo echt tijdens de videocall, dat ik niet waakzaam genoeg was", aldus het slachtoffer tegen de Chinese media.

    AI-oplichting kwam al vaker voor

    Oplichting met gebruik van AI is niet nieuw, aangezien cybercriminelen al geruime tijd AI-technieken gebruiken om mensen te misleiden. Echter richtten ze zich tot nu toe voornamelijk op het nabootsen van stemmen via de telefoon en het maken van korte nepvideo's. Het gebruik van face-swap-technologie tijdens live-videogesprekken kwam minder vaak voor, omdat het nog niet overtuigend genoeg was.

    Bron: iGeeksblog
    Een voorbeeld van een face-swap app

    Wees op je hoede

    Om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van deze relatief nieuwe manier van oplichten, is het verstandig om (zeker wanneer je gevraagd wordt om geld over te maken) op meerdere manieren de identiteit van de andere persoon te checken. Bijvoorbeeld door diegene te bellen of whatsappen. Net als bij oplichting via de telefoon kan het handig zijn om een codewoord af te spreken zodat je altijd kunt checken of degene aan de andere kant van de lijn echt is, wie hij zegt dat hij is.

    Bron: Bright.nl

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant